Bleeker stopt direct rijksbijdrage voor natuurinvesteringen provincies

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Tuesday, October 26 2010, 20:31.

Henk Bleeker was de afgelopen maanden een rijzende ster bij het CDA. Nu hij staatssecretaris is kon dat wel eens snel afgelopen zijn. De provincies kunnen zijn bloed inmiddels wel drinken.

De provincies hebben de afgelopen vijftien jaar in opdracht van het Rijk gewerkt aan de uitbreiding van de natuurgebieden, als compensatie voor de oprukkende verstedelijking. Het ging om projecten als de Ecologische Hoofdstructuur, de robuuste verbindingszones tussen de EHS en het project Recreatiegroen rond de Stad. Over de realisatie zijn meerjarige afspraken gemaakt en het geld voor die afspraken kwam grotendeels uit Den Haag, via het Investeringsfonds Landelijk Gebied (ILG). Daar heeft Bleeker met directe ingang een vette streep door gezet.

De staatssecretaris stuurde gisteren een brief aan de Kamer waar geen woord Spaans in staat: “Het regeerakkoord kondigt een aantal ingrijpende bezuinigingen aan op het terrein van natuurbeleid. Het gaat om bezuinigingen in verband met de voorgenomen herijking van de Ecologische Hoofdstructuur, de beëindiging van een aantal investeringen - in het bijzonder die voor robuuste verbindingszones en recreatie om de stad - en om een algemene korting op budgetten. Ondanks dat de exacte beleidsmatige en financiële invulling nog niet duidelijk is, staat vast dat de voorgenomen bezuinigingen er toe leiden dat het kabinet niet langer garant kan staan voor uitgaven die de provincies doen en die tot nu toe passend waren binnen de geldende kaders voor het Investeringbudget Landelijk Gebied. Nieuwe uitgaven door de provincies zijn voor eigen risico en rekening van de provincies.”