Meer vrouwen aan top bedrijfsleven: Europese actie noodzakelijk

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, October 28 2010.

De Europese ministers voor gelijke kansen en eurocommissaris Viviane Reding zijn het eens dat er meer vrouwen op topposities in het Europese bedrijfsleven moeten komen. Helaas blijkt "quotum" steeds een verboden woord. “Terwijl dit juist dé oplossing is om echt verandering te brengen in het gebrek aan vooruitgang”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. In Europa is nog altijd slechts elf procent van alle raden van bestuur van grote bedrijven vrouw. Aan de top zijn dit er zelfs maar drie procent.

Noorwegen

Cornelissen: “We hebben het nu al jaren over het dramatisch lage aantal vrouwen in topposities. Het is niet genoeg om telkens te herhalen dat dit moet veranderen.” Reding wil eerst afwachten of bedrijven hun beleid zonder dwang veranderen, maar er is geen enkele reden waarom dat in de komende paar jaar wel zou gebeuren terwijl er al decennia niets verandert. “Een quotum van veertig procent vrouwen in raden van bestuur van grote bedrijven heeft ongelooflijk goed en snel gewerkt in Noorwegen. Het is tijd om die wetgeving in de EU over te nemen”, zegt Cornelissen.

Expertmeeting

De dag na de bijeenkomst van de Europese ministers spraken Europarlementariërs samen met experts over vrouwen in leidinggevende posities. De Noorse staatssecretaris voor emancipatie legde daar nog eens uit dat sinds de invoering van een quotum in Noorwegen het aantal vrouwen in raden is gestegen van zeven procent in 2002 naar veertig procent in 2010. Onderzoekers en vrouwen uit het bedrijfsleven wezen bovendien op de betere financiële prestaties van bedrijven met een gemengd management.

Old boys network

Tegenstanders menen dat het selectieproces verstoord wordt met een verplicht quotum. Er zou dan niet meer op kwaliteit geselecteerd worden. Cornelissen vindt dat onzin: “Er zijn voldoende gekwalificeerde vrouwen, van de universitaire studenten is nu al zestig procent vrouw en dat percentage rijst gestaag. Het probleem is dat selectiecommissies meestal kandidaten zoeken die op henzelf lijken. Daarmee houdt het old boys network zichzelf in stand. Er moet een cultuuromslag geforceerd worden.”

Het Europees Parlement werkt op dit moment aan een rapport met aanbevelingen om het aantal vrouwen in topposities te verhogen. GroenLinks zal daarbij inzetten op een bindend quotum dat geldt in de hele Europese Unie.