ABN bedelt bij de EU

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, November 4 2010, 22:02.

ABN Amro, de bank waarvan de aandelen volledig in handen zijn van de Nederlandse overheid heeft een subsidieverzoek ingediend bij het Europees Globaliseringsfonds. Het fonds is bedoeld om werknemers die zijn ontslagen vanwege de ‘globalisering’ om te scholen zodat ze sneller nieuw werk vinden. Als SP hadden we destijds tegen de oprichting gepleit omdat er juist een financiële prikkel vanuit gaat richting bedrijven om te reorganiseren. Nu doet ABN Amro een beroep op het fonds vanwege de gevolgen van de financiële- en economische crisis. De ontslagen zijn echter een gevolg van de samenvoeging van ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis, een proces dat al voor de crisis in gang was gezet met de overname van ABN Amro door o.a. Fortis. Een staatsbank dient een voorbeeldfunctie te hebben en daarom zeer terughoudend te zijn met het aanvragen van subsidie als het niet noodzakelijk is. Daarom heb ik vandaag de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën over een subsidieaanvraag van ABN Amro bij het Europees Globaliseringsfonds (EGF).

Vraag 1

Bent u bekend met een subsidieaanvraag van ABN Amro bij het Europees Globaliseringsfonds (EGF) om de gevolgen van de financiële- en economische crisis op te vangen?(1)

Vraag 2

Is het juist dat Nederland indien het verzoek wordt gehonoreerd € 2,8 miljoen als co-financierder dient bij te dragen?

Vraag 3

Bent u het met ons eens dat ABN Amro als bedrijf met de Rijksoverheid als enige aandeelhouder een voorbeeldfunctie dient te hebben en daarom zeer terughoudend dient te zijn bij het aanvragen van subsidies? Indien neen, waarom niet?

Vraag 4

Klopt het dat ABN AMRO de subsidie heeft aangevraagd voor werknemers die overbodig zijn geworden als gevolg van de integratie van de Nederlandse activiteiten van het voormalige Fortis in het bedrijf?

Vraag 5

Indien ja, bent u het met ons eens dat deze integratie vooral is terug te leiden tot de overname van ABN AMRO door onder andere Fortis in 2007 en niet tot de financiële- en economische crisis? Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u het met ons eens dat daarom het verzoek dient te worden afgewezen?

Vraag 6

Was u als aandeelhouder van het bedrijf op de hoogte dat deze aanvraag zou worden ingediend? Indien ja, wat zijn voor u de afwegingen geweest bij het besluit om de Kamer hierover niet in te lichten en heeft u op enig moment geprobeerd om het bedrijf af te laten zien van deze aanvraag? Indien neen, waarom niet?

Vraag 7

Ziet u enige reden waarom ABN Amro, dat operationeel winst maakt, niet in staat is om zelf de kosten van de reorganisatie op te brengen? Indien ja, welke zijn dat? Indien neen, bent u bereid om binnen de Europese Unie te pleiten voor aanpassing van de subsidievoorwaarden zodat winstgevende bedrijven worden uitgesloten van deze subsidies?

Noot:

  • 1) 
    NRC, 4 november 2010