Geef politie ruimte voor bestrijding cybercrime

Source: J. (Jeroen) Recourt i, published on Thursday, November 4 2010.
Geef politie ruimte voor bestrijding cybercrime
Bron: Blog Jeroen Recourt

Foto stockxchng / sgback

De minister van Veiligheid en Justitie zou de politie meer ruimte moeten geven om cybercrime te bestrijden. TV-programma Nieuwsuur besteedde aandacht aan het groeiende probleem van deze ‘digitale criminaliteit’. Met de belangrijke, steeds grotere rol van het ‘grenzeloze’ internet in ons dagelijks leven moet ook de bestrijding van cybercrime professioneler worden.

We moeten voorkomen dat hier een vrijplaats voor criminelen ontstaat, waarin hackers bij andermans computer inbreken om kostbare gegevens te stelen. Ik heb de minister gevraagd of hij bereid is de wet aan te passen. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als de politie de hackers kan ‘terughacken’. Alleen met voldoende juridische ruimte, middelen en kennis kan de politie dit probleem aanpakken.

Hieronder mijn vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie:

  • 2. 
    Bent u het met een aantal geïnterviewden, waar onder de officier van justitie gespecialiseerd in cybercrime, eens dat de bevoegdheden van politie en justitie moeten worden uitgebreid ten aanzien van cybercrime, meer in het bijzonder de mogelijkheid om "terug te hacken" ongeacht de plaats waar de computer zich bevindt?
  • 3. 
    Klopt het dat de in de uitzending optredende officier van justitie u om een dergelijke wetswijziging heeft verzocht?
  • 4. 
    Bent u bereid aan dit verzoek te voldoen?
  • 5. 
    Kunt u een dergelijke bevoegdheidsuitbreiding realiseren binnen de nationale wetgeving? Zo ja, hoe? Zo nee, op welke wijze kunt u op korte en lange termijn deze vorm van grensoverschrijdende criminaliteit effectief aanpakken?
  • 6. 
    Bent u bereid extra opsporings- en vervolgingscapaciteit in te zetten voor dit soort misdaad?
  • 7. 
    Is er voldoende kennis en kunde aanwezig op dit terrein bij justitie en politie?