Klimaattop in Kopenhagen - Main contents
De top in Kopenhagen moet slagen! Dat was de boodschap van de ChristenUnie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Bij die boodschap had Arie een treinticket voor de minister-president gedaan. De minister-president heeft woensdag in het debat ter voorbereiding op de klimaattop aangegeven graag bereid te zijn om naar Kopenhagen af te reizen. Zo zie je maar...
Waarom vindt de ChristenUnie de klimaattop zo belangrijk? We doen toch niet mee met de ‘klimaatgekte’? Aan gektes doe ik niet mee en het klimaat is niet maakbaar (die suggestie lijkt af en toe gewekt te worden rondom de 2 graden doelstelling etc.), maar de schepping is wel kwetsbaar, en mensen in ontwikkelingslanden zijn nog eens het meest kwetsbaar.
Arme mensen in ontwikkelingslanden dragen nauwelijks bij aan klimaatverandering. Maar zij betalen wel de prijs. Oogsten verdrogen of spoelen weg door overstromingen. Dorpen worden vernietigd door cyclonen. De gevolgen van klimaatverandering dreigen jaren van ontwikkelingswerk teniet te doen en actie is daarom heel hard nodig.
De ChristenUnie vindt het bestrijden van co2-uitstoot een kwestie van gerechtigheid. De diepste motivatie om klimaatverandering tegen te gaan vinden we in de opdracht om zorg te dragen voor de schepping, onze naasten lief te hebben en rechtvaardig te handelen. Micha 6:8 dus. Een oproep die ook klinkt uit het Micha-netwerk: ,,Wij hebben een valse tegenstelling omarmd tussen het geestelijke en het materiële, het eeuwige en het tijdelijke, het hemelse en het aardse." Dat staat in de slotverklaring die het Micha Netwerk uitbracht na een klimaatconferentie in Nairobi.
Een belangrijk element in de te maken afspraken in Kopenhagen is het tegengaan van ontbossing. Het stoppen van ontbossing is de meest kosteneffectieve manier om CO2 te reduceren.
Het komt aan op zorgvuldig formuleringen in onderhandelingsteksten. Ooit wel eens nagedacht over het verschil tussen de begrippen “sustainable forest management” (SFM) of “sustainable management of forests”? Het eerste begrip zou de deur openzetten voor plantages ten koste van natuurlijk bos of andere waardevolle natuurlijke ecosystemen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van financiële steun. Biodiversiteit moet worden beschermd en de inheemse volken die in de bossen leven! Niet de industriële bosbouw en houtkap.
Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink