Turkije : Oproep voor intensivering hervormingsproces en betere interne politieke samenwerking. - Main contents
Brussel- In reactie op de publicatie van het voortgangsrapport 2010 over de onderhandelingen met Turkije zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, rapporteur namens het Europees Parlement: "Het is goed dat Turkse burgers en maatschappelijke organisaties het democratiseringsproces steunen en dat de samenleving streeft naar een open en pluralistische maatschappij. Dit staat in schril contrast met het problematische politieke klimaat waarin politieke partijen de confrontatie opzoeken en de moeizame relaties tussen verschillende belangrijke politieke instellingen."
Oomen-Ruijten benadrukt: "Vooral in het Turkse Parlement worden alleen partijpolitieke verschillen uitgespeeld. Als Turkije een succesvolle democratisering- en moderniseringspolitiek wil voeren, zal dit moeten veranderen. De verschillende politieke actoren zouden zich beter kunnen richten op het zoeken naar consensus en compromis, naar het verbeteren van de levensstandaard van de bevolking, naar hervormingen."
Volgens Ria Oomen-Ruijten schort het vooral aan de wil van zowel regering als de oppositie om samen aan de nodige hervormingen te werken. Om die reden hebben aankondigingen van goede maatregelen en belangrijke symbolische stappen vaak geen concrete gevolgen voor bijvoorbeeld het dagelijks leven van burgers van Koerdische afkomst of religieuze minderheden.
Ria Oomen-Ruijten wijst ook op zorgwekkende conclusies van het voortgangsrapport voor wat betreft de persvrijheid: "In een vrije pluralistische maatschappij mag het niet voorkomen dat kranten onder druk worden gezet, journalisten rechtszaken krijgen aangespannen en een groot aantal websites worden geweerd van internet."
Daarnaast zijn er zorgen over juridische bijstand of de lengte van voorarrest van verdachten, bijvoorbeeld in de zogenoemde Ergenekon-zaak.
Oomen-Ruijten maakt zich ook zorgen over de toenemend aantal ere-moorden en de lage arbeidsparticipatie van vrouwen. "In dit kader is het zorgwekkend dat de Europese Commissie concludeert dat in het Zuidoosten 200.000 kinderen, vooral meisjes, niet naar school gaan." aldus Ria Oomen-Ruijten.
Ria Oomen-Ruijten ziet ook positieve ontwikkelingen binnen de Turkse samenleving zoals de toenemende controle over het leger door de politiek, de positieve trend in de strijd tegen folteringen en slechte behandelingen in gevangenissen en de hervorming van het justitieel systeem. "Ook deze positieve ontwikkelingen zal ik melden in mijn Rapport dat in januari 2011 zal worden gepresenteerd."
Tot slot ziet Ria Oomen-Ruijten geen vooruitgang in de normalisatie van de relaties met Cyprus. Zolang Turkije niet aan haar verplichtingen jegens Cyprus voldoet, zal dit het onderhandelingsproces negatief blijven beïnvloeden