Weinig aandacht voor homorechten in kandidaat-lidstaten

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, November 10 2010.

De 9 landen die op termijn graag tot de EU willen toetreden, halen, behalve IJsland, een onvoldoende op het respect voor de LGBT-rechten. Eurocommissaris Stefan Füle, belast met het Europees uitbreidingsbeleid, gaf gisteren zijn jaarlijkse verslag over de voortgang van de hervormingen in de landen die willen toetreden tot de EU, dat zijn de Westelijke Balkanlanden, Turkije en IJsland.

Het verslag geeft een gedetailleerd beeld van eventuele verbeteringen in die landen op het gebied van de fundamentele burgerrechten. Hoewel er hier en daar soms een kleine vooruitgang werd geboekt, schieten de meeste kandidaat-lidstaten schromelijk tekort als het gaat om de bescherming van homo´s.

In Kroatië worden homo´s nog steeds bedreigd en aangevallen. Wetten in Macedonië verhinderen geen discriminatie van homo´s. Turkije verbiedt de registratie van maatschappelijke organisaties die opkomen voor homo´s. In oktober werd een gay pride in Servië nog verstoord door geweld.

Bozkurt steunt standpunt Eurocommissaris Füle

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, ook lid van de parlementaire werkgroep speciaal belast met homorechten, ondersteunt het standpunt van de Eurocommissaris in zijn rapporten : "Het is extreem belangrijk dat de LGBT-rechten ook specifiek vermeld worden in de voortgangsrapportages. Zo weten de kandidaat-lidstaten dat ook op dat terrein nog veel werk aan de winkel is. Het moet duidelijk zijn voor alle landen dat eventuele toetreding tot de EU pas mogelijk is als het aan alle toetredingscriteria is voldaan. Respecteren van homo´s en hun rechten is daar een van."