Keiharde garantie privacyrechten

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, November 11 2010.

"Wij gaan niet inschikken als het gaat om bescherming van persoonsgegevens van onze burgers. Wij willen dat Europese eisen voor privacy en databescherming gelden in alle internationale akkoorden", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in het Europees Parlement. Er is allereerst een voorstel van de Europese Commissie voor een algemeen standaardakkoord voor het uitwisselen van passagiersgegevens met derde landen. Daarnaast gaat de Europese Commissie binnenkort akkoorden met de VS, Australië en Canada herzien.

Geen garanties voor Europese burgers

Het verdrag met Canada is verlopen, eerder gemaakte afspraken met de VS en Australië voldeden niet. "Deze verdragen boden duidelijk geen fundamentele garanties aan de Europese burgers", aldus Bozkurt. Daarbij komen steeds meer verzoeken van nog andere landen die ook duidelijke afspraken willen met de EU over het uitwisselen van passagiersgegevens.

Standpunt Europees Parlement is duidelijk

"Het wiel hoeft niet steeds opnieuw te worden uitgevonden, we hebben de Europese Commissie al meerdere malen duidelijk gemaakt wat het Europees Parlement belangrijk vindt", aldus Bozkurt. "Ook bij het SWIFT-akkoord, dat gaat over het uitwisselen van bankgegevens tussen de EU en de VS, heeft het Europees Parlement benadrukt dat persoonsgegevens alleen overgedragen worden als dat echt noodzakelijk is en als dat vervolgens proportioneel en effectief gebeurt. Burgers beschermen tegen terrorisme is van groot belang. Dat moet echter hand in hand gaan met stevige garanties voor de privacyrechten van onze burgers naar Europese standaarden."

Breed gedragen resolutie

Bozkurt eist vervolgens transparantie bij bestaande bilaterale onderhandelingen van EU-lidstaten met derde landen en de keiharde garantie dat de aangeleverde gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Al deze voorwaarden zijn opgesomd in een breed gedragen resolutie van het Europees Parlement, waarover morgen gestemd wordt.