Montenegro op weg naar Europese Unie

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, November 10 2010.

De Europese Commissie adviseert de EU-lidstaten om Montenegro de status van EU kandidaat-lidstaat te verlenen. Eurocommissaris Stefan Füle, belast met het Europees uitbreidingsbeleid, maakt dat vandaag bekend. Hij presenteert de jaarlijkse voortgangsrapportages van de landen die graag tot de EU willen toetreden. Dat zijn de Westelijke Balkanlanden, Turkije en IJsland.

Toelatingscriteria onverminderd van kracht

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt vindt dat de toekomst van Montenegro in Europa ligt, maar dat hervormingen van cruciaal belang zijn op het pad naar Europese integratie. "Het perspectief op EU-lidmaatschap draagt bij aan hervormingen in het land en aan de stabilisatie van de regio. Daar heeft zowel Europa als Montenegro baat bij", aldus Bozkurt. "Maar Montenegro kan pas toetreden mits het aan alle toetredingscriteria voldoet."

Eerst kandidaatstelling

Montenegro moet nog heel wat problemen oplossen. Corruptie en georganiseerde misdaad moeten aangepakt worden. Montenegro vroeg eind 2008 het lidmaatschap aan. De ministers van de 27 EU-lidstaten kunnen binnen enkele maanden beslissen of de Balkanstaat Montenegro de status van kandidaat-lidstaat krijgt. Pas daarna volgen de eventuele onderhandelingen.

Waar een wil is, is een weg

Bozkurt, die namens de sociaaldemocraten in het Europees Parlement woordvoerder is op Bosnië en Herzegovina, meent dat het land weinig vooruitgang heeft geboekt. "Het politiek leiderschap van het land is verdeeld. Dat staat de nodige hervormingen voor EU-integratie in de weg. Maar waar politieke wil is, is een weg. Dat hebben Bosnië en Herzegovina al eerder laten zien bij het doorvoeren van hervormingen om visavrij te kunnen reizen naar de EU", aldus Bozkurt.