Europese sociale hervormingen nodig als antwoord op vergrijzing

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, November 11 2010.

GroenLinks is tevreden dat het Europees Parlement donderdag besloot op te roepen tot Europese hervormingen op de arbeidsmarkt en in de pensioenstelsels in antwoord op de problemen van de vergrijzende bevolking in Europa. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was nauw betrokken bij de totstandkoming van dit besluit, dat onder andere een hardere aanpak van leeftijdsdiscriminatie eist en voorstelt om de effecten van vergrijzing op te nemen in nationale begrotingen.

Hervormen op een sociaal verantwoorde manier

Cornelissen: “Het Europarlement roept niet alleen op tot hervormingen, het geeft tegelijkertijd aan hoe dit op een sociaal verantwoorde manier kan. Bijvoorbeeld een hogere pensioenleeftijd invoeren heeft alleen zin als mensen ook in staat zijn om langer te werken. Dit vergt opleiding, flexibiliteit, individuele oplossingen en aanpak van leeftijdsdiscriminatie.”

Europese rol bij vergrijzing

De Europese Unie speelt een belangrijke rol bij de aanpak van het vergrijzingsprobleem. Het moet voorkomen dat op langere termijn de nationale begrotingen niet meer betaalbaar worden als de verhouding tussen de werkende en de gepensioneerde bevolking te groot wordt. Dat zou een grotere Europese crisis dan de huidige kredietcrisis opleveren. Daarom is het belangrijk dat de Europese Unie de arbeidsparticipatie stimuleert. Dat kan bijvoorbeeld door het combineren van werken en zorg makkelijker te maken door recht op verlof of op deeltijd- en thuiswerk. Ook speelt de Europese Unie een rol in de bestrijding van leeftijdsdiscriminatie.

Opnemen in begroting

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor het idee om effecten van de vergrijzing tijdig op te nemen in nationale begrotingen. “Dit voorkomt dat we straks met nog grotere overheidsschulden worden geconfronteerd die de euro en de Europese economie in gevaar brengen. Het is nu zaak dat de nodige hervormingen niet met een bijl plaatsvinden, maar met verstandige maatregelen die meer mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt”, aldus Cornelissen.