Sneller. maar ook beter?

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, November 12 2010, 17:01.

Vandaag kon de Kamer schriftelijke inbreng leveren op het Wetsvoorstel wijziging bestuursprocesrecht. Het voorstel borduurt voort op de lijn die in de jaren negentig is ingezet met het project Marktwerking Deregulering Wetgeving en die eind 2009 een (voorlopig) hoogtepunt bereikte met het aannemen van de Crisis & Herstelwet. Achterliggende gedachte: beroep- en bezwaarprocedures kosten tijd, dat moet sneller. Maar wordt het resultaat dan ook beter?

dit “dode hout” willen Rutte & cornuiten gaan kappen

Uit eerder onderzoek naar de procesgang bij omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, infrastructuur, milieu) is gebleken dat vertragingen deels het gevolg zijn van onhandige wetgeving, maar in veel grotere mate veroorzaakt worden door inefficiënt opererende overheden, of blokkerende posities (bv. grondeigendom) van commerciële partijen. In de Kamer zetten CDA, VVD, PVV, maar ook PvdA en D66, primair in op minder regels.

Wat mij betreft is dat prima, als er sprake is van het kappen van dood hout, maar in de praktijk is er sprake van veel collateral damage aan jonge aanplant.

Lees mijn inbreng: 20101111 INB bestuursprocesrecht 32450