Meer blauw op straat

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Monday, November 15 2010.
Meer blauw op straat
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / harry_nl

De PvdA wil meer agenten zichtbaar op straat. Agenten die goed beloond moeten worden voor hun zware werk. De plannen van het kabinet zullen echter leiden tot minder agenten op straat en in de wijk door extra taken, landelijke prioriteiten en forse bezuinigingen. Bovendien komen er geen 3000 extra agenten bij, zoals in het regeerakkoord staat, omdat hier onvoldoende geld voor is uitgetrokken. Wel wordt de politie op de nullijn gezet en krijgen studentagenten geen salaris meer. Daarmee legt dit kabinet de rekening van veiligheid neer bij de agenten zelf.

Bovendien zal de invoering van de nationale politie, zoals het kabinet voornemens is, eveneens leiden tot minder agenten in de wijk. Het is een goed streven om tot een slimmer werkende politie te komen. Aan het model van de nationale politie kleven echter aantoonbare nadelen. Door de focus op landelijke speerpunten en de justitiële bril zal de lokale politiezorg ondergesneeuwd raken. Het risico bestaat dat de waan van het Binnenhof gaat regeren. Verder leiden reorganisaties vaak tot meer bureaucratie en kosten ze altijd veel geld.

Tenslotte is het nieuwe systeem van de politie voor het verwerken van aangiften en processen-verbaal te traag, complex en gebruiksonvriendelijk. Deze software heeft heel veel gekost, maar werkt niet. Waar een aangifte vroeger tien minuten kostte zijn agenten nu een uur kwijt. Informatie gaat verloren en de werkdruk van agenten stijgt. Het is schandalig dat een systeem dat juist bedoeld was om het werk van agenten simpeler te maken, agenten meer achter het bureau houdt.

Om de ICT-problemen op te lossen ziet de PvdA twee mogelijkheden: De minister geeft harde garanties dat het systeem op korte termijn beter gaat werken. Als dat niet lukt, dan is er maar één oplossing mogelijk en dat is de stekker eruit trekken. Een nieuw systeem om de slagkracht van de politie te vergroten is dan noodzakelijk.