EU moet optreden tegen schending rechten van sporters

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, November 18 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt heeft vandaag in een hoorzitting van het Europees Parlement de Europese Commissie en de lidstaten opgeroepen actie te ondernemen tegen de schendingen van burgerrechten van sporters door het Wereld Anti-doping agentschap, WADA.

"De EU betaalt bijna 50% van het budget van de WADA, maar heeft nagenoeg 0% invloed", aldus Bozkurt. Zij ondersteunt ook de conclusie vandaag van de EU-sportministers, die meer coördinatie tussen de EU lidstaten verlangen. "Meer coördinatie betekent meer invloed, met meer invloed in WADA kan Europa de rechten van sporters een stuk beter beschermen".

Een onafhankelijke Europese adviescommissie, met vertegenwoordigers uit de 27 lidstaten, bracht vorig jaar al een kritisch rapport uit over het wanbeleid van de WADA. De belangrijkste conclusie was dat de WADA anti-dopingcode in overeenstemming moet zijn met Europese wetgeving op het gebied van gegevens- en privacybescherming. Toch heeft de WADA zijn beleid niet fundamenteel aangepast, noch heeft de EU tot nu toe stappen ondernomen.

"Het halsstarrige beleid van de WADA schaadt de belangrijke strijd tegen dopingmisbruik eerder dan dat het goed doet", volgens Bozkurt, "Het is echt onaanvaardbaar dat de burgerrechten van sporters niet worden beschermd. Daarom verzoek ik Europese Commissie dringend, om samen met de lidstaten, de kans niet te missen de rechten van sporters te beschermen bij de herziening van de anti-dopingcode , voorzien tegen 2015."

"Europa heeft de verantwoordelijkheid om bij de WADA een anti-dopingbeleid af te dwingen met respect voor de rechten van sporters", beklemtoont Bozkurt