Commissie moet visie tonen bij hervorming landbouwbeleid - Main contents
"De Europese Commissie toont geen lef als het gaat om de toekomst van het landbouwbeleid", zegt Gerben Jan Gerbrandy.
Moderniseringsslag
De Europarlementariër is teleurgesteld over de eerste voorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. "We hebben te maken met zeer behoudende lidstaten en dan moet de Commissie juist de leiding nemen in de noodzakelijke moderniseringsslag van de landbouwsector."
De vorige Europese Commissie had veel ambitieuzere plannen. Gerbrandy: "In het vorig jaar uitgelekte document werd tenminste gepleit voor een verdere liberalisering van de landbouw en een daarbij horende verlaging van het budget. Daardoor zou geld vrijkomen voor EU prioriteiten zoals milieu, innovatie, klimaat en energie."
Voldoende eigen inkomsten
Volgens Gerbrandy kunnen boeren met de stijgende landbouwprijzen heel goed voor zichzelf zorgen. "Dat moet ook het politieke doel zijn: geen uitkeringen, maar voldoende eigen inkomsten voor boeren."
D66 vindt dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) verder geliberaliseerd moet worden. Volgens D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven is de tijd aangebroken dat boeren als ondernemers op eigen benen gaan staan. "Wij zijn voor het stapsgewijs hervormen en afslanken van het GLB. Boeren krijgen zo de tijd zich aan te passen en écht te ondernemen. De Nederlandse tuinbouwsector lukt dit ook, zonder steun."
Het Landbouw en Economisch Instituut heeft uitgerekend dat 85% van de boeren in Europa prima kan functioneren bij afbouw van de GLB inkomenssteun, ook in de nieuwe Lidstaten.
Belonen van innovatie
Van Veldhoven ziet liever dat de vaste inkomenssteun wordt vervangen door het belonen van innovatie en natuurbeheer. “Steun boeren die willen vernieuwen met de bouw van diervriendelijke stallen voor kippen of met biologisch telen. Dan betaalt de consument ook minder voor eerlijke producten. Boeren blijven belangrijk. De overheid geeft nu alleen niet de juiste prikkel,” aldus de sociaal-liberaal.