Familie Safi bij de Ombudsman - Main contents
(foto is niet de familie Safi)
Kijk vanavond naar de Ombudsman, 19.25, Nederland 2. Daar gaat het over die onzalige wet ‘inburgering in het buitenland’. Een tijd geleden had ik het over mijn weblog over de familie Safi, uit Pakistan, hier. Waarvan de kinderen al naar hun vader in Nederland mochten, maar moeder niet, die moest in haar eentje in Pakistan eerst de inburgerinsgtest gaan doen. Dan zit je daar, ziek, analfabeet, en mag je uit je hoofd leren dat de koning van Spanje katholiek was en niet protestant.
Dat stukje kwam ook op Joop, en was voor de Ombudsman een aanleiding om er een uitzending aan te wijden, hoorde ik van de redactie. Heel goed.
Ik ben altijd erg tegen die inburgering buitenland geweest, niks tegen om mensen die op gezinshereniging naar Nederland komen van te voren zo goed mogelijk voor te bereiden, en alles wat ze al aan Nederlands kunnen leren is meegenomen - maar niet als toelatingseis. Daarvoor is het voor te veel mensen in te veel landen niet te doen, en laat je sommige families jaren wachten voor ze bij elkaar kunnen zijn. Terwijl het zo veel eenvoudiger is om hier, met veel hulp en de taal om je heen Nederlands te leren, soms samen met je kinderen. Over de familie Safi gaat het vanavond.
Info:
Klacht bij Europese Commissie over inburgering in buitenland
VluchtelingenWerk Nederland dient vrijdag 12 november een klacht in bij de Europese Commissie over de Wet Inburgering Buitenland. ‘Het behalen van het inburgeringsexamen is voor veel mensen in asiellanden onmogelijk. Kinderen blijven hierdoor onnodig lang van hun ouders gescheiden, en mannen van hun vrouw’, zegt directeur Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.
Bezwaren
Als gezinsleden in het buitenland naar Nederland willen komen, moeten zij volgens de Wet Inburgering Buitenland (WIB) het inburgeringsexamen doen. ‘Dat is voor mensen in landen als Somalië en Afghanistan buitengewoon ingewikkeld. Allereerst bestaat er geen lesmateriaal in deze talen en zijn er vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. Daarnaast wordt het examen op een Nederlandse ambassade afgenomen, maar in bijvoorbeeld Afghanistan is die al jaren gesloten vanwege de veiligheidssituatie. Afghaanse gezinsleden moeten dus naar Pakistan, een gevaarlijke en kostbare reis’, aldus Manson.
De WIB discrimineert
‘Wij achten de kans groot dat de Europese Commissie de klacht toekent. De WIB is volgens ons in strijd met internationale wet- en regelgeving en discrimineert zelfs. Gezinsleden uit Zuid-Korea en Japan zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het inburgeringsexamen’, vertelt Manson. De Europese Commissie kan Nederland terugfluiten en eisen dat Nederland zich aan de Europese regels houdt. ‘Voor mensen uit landen waar het praktisch onmogelijk is om het inburgeringsexamen te doen, pleiten wij ervoor dat zij hun examen in Nederland halen’, zegt Manson. ‘Het liefst zouden wij zien dat de WIB niet langer geldt bij gezinshereniging van voormalige asielzoekers.’
De gevolgen bij VARA De Ombudsman
Wat de gevolgen van deze wet zijn, is vrijdag 12 november op Nederland 2 om 19:25 uur te zien bij het VARA-tv-programma De Ombudsman. De moeder van de Afghaanse familie Safi is niet in staat het examen te doen en zit daarom nog altijd in Pakistan. ‘Het gezin in Nederland lijdt zwaar onder deze situatie. Zo zien we hoe de WIB zijn doel volledig voorbij schiet’, aldus Manson.