Reactie Gerbrandy in Het Financieele Dagblad

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, November 19 2010.

De ingezonden brief van Gerben Jan Gerbrandy stond 19 november 2010 in Het Financieele Dagblad.

Begroting EU

Europa bevindt zich in een cruciale fase, met dagelijks nieuws over wankelende banken én op instorten staande eurolanden. De EU probeert pleisters op de wonden te plakken, omdat stevig verband dat de wonden werkelijk geneest niet voorhanden is. Dat hangt samen met de huidige begroting die voor 7 jaren op hoofdlijnen wordt vastgelegd en niet tussentijds kan worden aangepast. We geven nu het geld uit volgens de prioriteiten van 2005.

In het FD van 18 november wordt het Europees Parlement (EP) ten onrechte een gebrek aan realiteitszin verweten. Het zijn juist de lidstaten die door hun starre houding niet willen zien dat de wereld sinds 2005 radicaal veranderd is.

Veranderingen zijn broodnodig, er is geen tijd te verliezen: de lidstaten zijn nu al bezig hun stokpaardjes tot 2020 veilig te stellen. Het EP wil de begroting weer relevant maken. Dat heeft niets te maken met de hoogte van de begroting, wel met de besteding. Nederland heeft de meeste kritiek op de huidige systematiek. Het EP is dus juist een partner in de drang naar hervorming. Dat heeft het kabinet niet ingezien.

Allereerst moeten de Europese uitgaven ook een Europese toegevoegde waarde hebben. De lidstaten zijn er alleen in geïnteresseerd om zoveel mogelijk geld naar eigen land terug te harken; dat verbetert op papier de positie van nettobetalers. Of dat geld zinvol wordt besteed, vinden ze niet relevant. Ten tweede moet de begroting flexibeler worden. In de derde plaats moet er veel meer nadruk worden gelegd op innovatie, duurzaamheid en energie. Daar ligt onze gezamenlijke toekomst. Als laatste zal de EU meer eigen inkomsten moeten krijgen. Niet om de begroting steeds verder te laten groeien, maar om het perverse effect van ‘terugharken’ tegen te gaan. En om de inkomsten van de EU eerlijk en transparant te maken. Nu heeft de burger daar geen zicht op, omdat regeringsleiders dat in geheime onderhandelingen besluiten.

Gerben Jan Gerbrandy, lid van het Europees Parlement voor D66