Regimechange in Suriname

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Saturday, November 20 2010, 21:42.

In 1986 plande Nederland een inval in Suriname om Bouterse te verwijderen. Dat blijkt uit een scherpe reconstructie van Frank van Kolfschooten vandaag in de Volkskrant. Hij sprak met oud-premier Lubbers en ex-ministers Van den Broek en Van Eekelen. De geruchten over een Nederlandse inval doen al sinds de jaren ‘80 de ronde maar zijn altijd tegengesproken. Toen ik in 2007 jaar naar aanleiding van een passage hierover in de memoires van Ronald Reagan vragen stelde aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken sprak hij alleen over een evacuatieplan. Verhagen heeft dus maar het halve verhaal verteld. Die inval is uiteindelijk niet doorgegaan maar de waarheid moet nu maar eens boven tafel komen. Daarom heb ik vandaag onderstaande vragen gesteld. Beluister hier het interview dat ik had over deze kwestie met de Wereldomroep.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de premier en de minister van Buitenlandse zaken over invasieplannen in Suriname in 1986

  • 1. 
    Is de Nederlandse regering in 1986 door de toenmalige Surinaamse regering Radakishun, of enige andere partij, verzocht een militaire interventie te ondernemen teneinde toenmalig legerleider Bouterse te arresteren? Indien neen, wat zijn dan de feiten? (1) is het juist dat het daarbij om drie ministers ging? Zo ja, bent u bereid de Kamer, desnoods vertrouwelijk, te informeren wie die ministers waren?
  • 2. 
    Is het juist dat de toenmalige premier Lubbers een invasieplan heeft laten opstellen? Indien neen, hoe zijn dan de feiten? Zo ja, wat waren de doelen van dat plan en bent u bereid de Kamer, desnoods vertrouwelijk, dit plan te sturen? Indien neen, waarom niet?
  • 3. 
    Is het tevens juist dat de toenmalige Nederlandse regering de Amerikaanse regering heeft verzocht te overwegen om aan de eventuele militaire interventie deel te nemen? Indien neen, hoe zijn dan de feiten? Zo ja, wat was de exacte inhoud van het verzoek en is daarbij concreet verzocht om bepaalde militaire eenheden? Wat was de reactie op het gedane verzoek?
  • 4. 
    Is het juist dat Amerikaanse inlichtingendiensten op de hoogte waren van de schuilwoning van de toenmalige legerleider Bouterse? Op grond van welke overeenkomst kreeg Nederland deze informatie? Is deze informatie ook gedeeld met de Surinaamse regering? Zo ja, met wie? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Is het tevens juist dat vier Nederlandse fractievoorzitters over de voornemens van de regering zijn ingelicht en is het tevens juist dat hun opvatting over deze voornemens is gevraagd? Indien neen, hoe zijn dan de feiten?
  • 6. 
    Is het tevens juist dat juristen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voldoende ruimte in volkenrechtelijke zin zagen om gehoor te geven aan het Surinaamse verzoek? Wat was die volkenrechtelijke ruimte en geldt deze juridische mogelijkheid naar uw opvatting nog steeds in het volkenrecht? Zo ja, waarom? Indien neen, waarom niet?
  • 7. 
    Welke feiten in de journalistieke reconstructie van De Volkskrant zijn naar uw opvatting stellig onjuist? Hoe zijn dan de feiten? Welke belangrijke feiten ontbreken naar uw inzicht? Hoe verhouden deze plannen zich uw inziens tegenover grondwetartikel 90, het bevorderen van de internationale rechtsorde? Kunt u dat toelichten?
  • 8. 
    Was u op de hoogte van het feit dat oud-politici meewerkten aan de journalistieke reconstructie? Is u om toestemming gevraagd? Indien neen, wat is uw opvatting over hun medewerking aan het artikel?
  • 9. 
    Hoe verklaart u de uitwijzing van ambassadeur Van Houten op 25 januari 1987 door de Surinaamse regering als dezelfde Surinaamse regering Nederland om interventie heeft gevraagd?
  • 10. 
    Herinnert u zich mijn vraag uit 2007 of het waar is dat Nederland in 1986 heeft onderzocht of het mogelijk was militair in te grijpen in Suriname? Waarom is, er vanuit gaande dat de journalistieke reconstructie van 20 november 2010 juist is, indertijd niet de volledige waarheid geantwoord? Deelt u mijn mening dat de Kamer hiermee essentiële informatie is onthouden? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 11. 
    Welke stappen zult u in het licht van deze feiten ondernemen jegens Suriname?

Bronnen:

  • 1. 
    “Nederland wilde Bouterse afzetten met invasie” en “Verlos ons van Bouterse”, Volkskrant, 20 november 2010.
  • 2. 
    Aanhangsel 2136, vergaderjaar 2006 - 2007, d.d. 14 juni 2007.