Europa betaalt voor omscholing Nederlandse drukkers

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, November 23 2010.

Het Europees Parlement is dinsdag akkoord gegaan met ruim tien miljoen euro steun voor de omscholing van ontslagen werknemers in de Nederlandse grafische sector. Maandag bezocht GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen de ontslagen werknemers, werkgevers en vakbonden uit de branche in Nederland en constateerde dat het geld nuttig besteed wordt. Helaas merkte zij tot haar spijt dat bij de branche onrust was ontstaan door geruchten afgelopen weekend dat het akkoord gevaar liep. Die geruchten bleken ongegrond.

Cornelissen: "Ik ben blij dat de financiering van deze re-integratieprojecten nu eindelijk zeker gesteld is. Overcapaciteit en de economische crisis bezorgen de grafische sector zware tijden. Dankzij steun van de Europese Unie kunnen werknemers zich door omscholing voorbereiden op een nieuwe baan met meer toekomst."

Lang wachten

De werknemers bleven lange tijd in onzekerheid over de bijdrage uit het globaliseringsfonds van de Europese Unie waardoor hun begeleidingstraject in gevaar kwam. Cornelissen vindt dat nationale overheden en de Europese Unie er samen voor moeten zorgen dat dit in de toekomst anders gaat: "De werknemers waarover het gaat zijn in 2009 zonder werk komen te zitten. Begeleiding naar een nieuwe baan is het meest effectief in de periode direct na ontslag. De toekenning van geld uit het globaliseringsfonds duurt te lang."

Geruchten over straf voor Nederland

Afgelopen weekend kwamen daar de geruchten bij dat Nederland als straf voor haar blokkerende opstelling in de onderhandelingen over de Europese begroting van 2011 geen subsidie zou ontvangen. Cornelissen vindt het onverantwoord van degene die dit idee in de media bracht: "Van dit volstrekt belachelijke idee was helemaal geen sprake. Het heeft alleen voor veel bezorgdheid onder de ontslagen werknemers gezorgd."

Modernisering van het globaliseringsfonds

In 2011 gaan de Europese ministers, Europese Commissie en het Europees Parlement praten over een modernisering van het globaliseringsfonds. "Het fonds pakt een zeer belangrijk probleem aan, maar niet altijd op de juiste manier. Er moet meer aandacht komen voor de duurzaamheid van de sectoren waarvoor mensen worden omgeschoold. Bovendien zou steun bij massaontslag vooral ten goede moeten komen aan landen die het het hardst nodig hebben," aldus Cornelissen. "Overigens moeten we wel wachten op het resultaat van de onderhandelingen over de begroting van 2011. Zolang er geen akkoord is kunnen dit soort projecten niet gefinancierd worden in het volgend kalenderjaar."