Europese banenstrategie moet zich naast flexibiliteit ook op zekerheid en duurzaamheid richten

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, November 24 2010.

GroenLinks kan zich vinden in de algemene benadering van de Europese Commissie om de arbeidsparticipatie in Europa te verhogen, maar mist de concrete plannen om dat te bereiken. De Europese Commissie presenteerde dinsdag voorstellen voor het moderniseren van de Europese arbeidsmarkt om de arbeidsparticipatie flink te verhogen. Het verhogen van de arbeidsparticipatie is een van de speerpunten in de zogenaamde EU2020-strategie van de Europese Unie.

Marije Cornelissen: "Dit plan van aanpak gaat in de goede richting om de arbeidsmarkt aan te passen aan de eisen van de toekomst. Meer flexibiliteit en mobiliteit van werknemers is nodig, zodat vraag en aanbod van arbeid beter op elkaar aansluiten. Ook flexibiliteit qua werktijden en werkplek is gunstig voor de arbeidsparticipatie."

Meer aandacht voor rechten van werknemers

Cornelissen vindt echter dat de Europese Commissie te weinig oog heeft voor de rechten van werknemers. Voorwaarde voor de flexibiliteit die van werknemers wordt gevraagd is dat mensen op sociale zekerheid kunnen terugvallen in slechtere tijden. Daarnaast moeten zij tijdens hun gehele werkzame leven recht hebben op scholing. “Helaas ontbreken concrete voorstellen in het plan om deze rechten in de EU te versterken”, stelt Cornelissen.

Overgang naar groene economie

GroenLinks steunt de aanpak van de Europese Commissie om beter in beeld te brengen welke sectoren in de komende jaren meer werknemers nodig hebben. “Daarbij zou echter veel meer aandacht moeten uitgaan naar de overgang richting een groene economie”, vindt Cornelissen. De Europese Commissie gaat nauwelijks in op de kansen en uitdagingen die er op het groene vlak voor werknemers en werkgevers liggen. Cornelissen: “En dat is een gemiste kans.”