De Boer vs Jansen: staatssteun woningcorporaties

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, November 26 2010, 20:32.

dubbelcolumn nvm.nl, 23 november

Dag Betty,

Dat staatssteunverhaal is een liberaal fabeltje, bedacht in de tijd dat Neelie Kroes nog commissaris mededinging in Brussel was. Ik snap dat je daar warme gevoelens bij krijgt. Volgens Neelie ontvangen de corporaties op drie manieren staatssteun.

De eerste is complete kolder: de wijkenheffing (Vogelaarheffing) is een fonds dat de corporaties zelf vullen, daar komt geen cent rijksmiddelen aan te pas. Wordt trouwens binnenkort afgeschaft.

De tweede vorm van staatssteun zou het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zijn. Dat is een onderlinge waarborgregeling van de corporaties. Het Rijk verzorgt daarvoor de achtervang, waarop in de afgelopen 23 jaar nog nooit beroep is gedaan. Wat mij betreft wordt die achtervang van het Rijk vervangen door een herverzekering die de corporaties zelf betalen, dan heeft Brussel helemaal geen poot meer om op te staan.

De derde vorm van staatssteun zou de goedkope grond zijn, waarmee de gemeenten corporaties zouden matsen. Mocht daar nog sprake van zijn – bestonden dat soort filantropische gemeenten nog maar – dan stel ik voor om daar met directe ingang mee te stoppen. Iedereen betaalt gewoon de volle mep, wel kan een gemeente een prestatiecontract sluiten met een verhuurder die gedurende bijvoorbeeld 30 jaar een huurkorting geeft ten opzichte van de marktprijs. De verhuurder –corporatie of commerciële verhuurder- ontvangt daarvoor een vergoeding die gelijk is aan de contante waarde van de huurkorting.

Met deze drie tips is het einde oefening voor Brussel: geen staatssteun, dus ook geen bemoeienis met onze sociale huisvesters.

Groeten,

Paulus