Je zal er maar wonen

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Monday, November 29 2010, 16:32.

Afgelopen zaterdag deed ik mee aan het Cool Politics debat over jongerenbeleid in aandachtswijken tijdens de bewonersdag van de LSA in Zwolle.

presentator Farid Tabarki (MTV) wist een flink aantal jongeren de zaal in te lokken

In de Tweede Kamer gaat het bij jongeren en aandachtswijken tegenwoordig vooral over repressie. PVV en VVD schreeuwen om een harde aanpak, terwijl tegelijkertijd het mes gaat in voorzieningen die jongeren op een positieve manier bij hun wijk kunnen betrekken. Zo heeft de Utrechtse (volks)toneelgroep STUT met een aantal migrantenjongeren uit de wijk Overvecht het toneelstuk Even serieus, nee maar nu echt gemaakt, dat als doel heeft de kloof tussen ouderen en jongeren te verkleinen. Goed initiatief, valt ook veel te lachen.

Een van de punten die tijdens het debat naar voren kwamen is dat veel gemeenten en welzijnsorganisaties ongelofelijk top-down denken bij het plannen van jongerenvoorzieningen, terwijl jongeren juist zelf invloed willen hebben op de programmering, inrichting van accomodaties e.d. In de plaatsen waar gemeenten verstandiger zijn blijkt de zelfwerkzaamheid en het verantwoordelijkheidsgevoel veel groter dan de meeste bobo’s vooraf dachten.