Europese ministers moeten werk maken van anti-discriminatierichtlijn

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, November 30 2010.

De Europese ministers moeten eindelijk een werk gaan maken van Europese anti-discriminatiewetgeving. Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër naar aanleiding van een rapport van het Europees Agentschap voor de Grondrechten. Daarin staat dat de situatie van homo's en transgenders aanzienlijk verbetert als de anti-discriminatierichtlijn van oud-GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg wordt aangenomen.

Onvolledig beschermd

Op dit moment zijn de rechten van homo's en transgenders nog altijd niet volledig beschermd in heel Europa. Er bestaat alleen een Europees verbod op discriminatie op het gebied van arbeid. De anti-discriminatierichtlijn maakt een einde gemaakt aan deze onvolledigheid. “De anti-discriminatierichtlijn wacht al anderhalf jaar op een besluit van de Europese ministers. Ik hoop dat de Nederlandse regering zich op zal stellen als voortrekker van deze richtlijn en dat ze discriminatie op grond van geloof, herkomst, leeftijd, en seksuele oriëntatie weer op de agenda zet”, aldus Cornelissen.

Geslachtsverandering

Het rapport van het agentschap geeft ook een analyse van de wetten in verschillende lidstaten over geslachtsverandering. Zo oordeelde een Oostenrijkse rechtbank dat een geslachtsoperatie geen voorwaarde mag zijn voor naamsverandering. Cornelissen: “Dit is een bemoedigende ontwikkeling. In Nederland geldt voor transgenders die hun geslachtsaanduiding willen veranderen nog altijd een sterilisatie-eis, zij mogen geen kinderen meer krijgen. Ik roep de Europese Commissie op om deze sterilisatie-eis te veroordelen. Dit is echt in strijd met het Europees mensenrechtenverdrag.”