Een liberale visie op democratisering - Main contents
Hans van Baalen op seminar VVD Internationaal: ‘We moeten als liberalen wereldwijd onze bijdragen blijven leveren aan de vrijheid van de burger, de vrijheid van meningsuiting, aan de democratie.’
Tijdens het seminar “ Een liberale visie op democratisering” in het Carlton Beach Hotel Scheveningen, benadrukte Van Baalen het belang van intensieve contacten tussen liberale politici overal ter wereld.
‘Als Liberale Internationale vormen we de kern van de mondiale liberale familie. Bijeenkomsten van de LI worden bezocht door liberale ministers, de minister-president, de president, parlementariërs van het land waar we samenkomen. We moeten politiek zaken doen. Daarom is er vandaag een vertegenwoordiging van de LI in Ivoorkust om een bijdrage te leveren aan de campagne van de kansrijke liberale presidentskandidaat. Zo hoort het. Het wordt gewaardeerd dat wij ons uitspreken in landen waar mensenrechten worden geschonden, dat we daar verkiezingsbijeenkomsten bijwonen. We moeten daarin heel actief zijn.’
De liberale familie, met invloedrijke organisaties als de LI, de ELDR en de ALDE-fractie in het Europees Parlement heeft goede contacten in Latijns Amerika, in Afrika, in Azië. Het maakt volgens Van Baalen wezenlijk verschil als bijvoorbeeld leden van de ALDE-fractie zich in Kuala Lumpur achter oppositieleidster Aung San Suu Kyi scharen. Het maakt ook uit als de liberale minister Uri Rosenthal zich hier namens Nederland over uitspreekt.
Volgens Van Baalen moeten liberalen allereerst ondersteuning bieden aan hun geestverwanten die in de knel zitten in landen waar de democratie nog niet floreert. Ten tweede is het van belang een netwerk te bouwen om elkaar wereldwijd steeds te steunen. ‘Maar als liberale familie moeten we ook risico’s durven nemen. De Sandinistische president in Nicaragua is nu bang voor de liberale oppositie. Dankzij de betrokkenheid van de ALDE-fractie in het Europees Parlement en de Liberale Internationale zijn de vijf liberale partijen gaan samenwerken. Voor hen is de steun vanuit het EP enorm belangrijk. In het EP heeft de ALDE-fractie het initiatief genomen een resolutie in te dienen die door een meerderheid van liberalen, christen-democraten en conservatieven is aangenomen, ondanks de tegenwerking door de linkse partijen in het EP. We moeten meer durven, in actie komen, rugby spelen.’
Na Hans van Baalen hield minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een toespraak.
Hierop volgde een forumdiscussie met Arjen Berkvens, voorzitter European Network of Political Foundations (ENoP) en directeur Alfred Mozerstichting; Annemie Neyts, MEP en president ELDR; Wim van Eekelen, voormalig lid van de Tweede en Eerste Kamer voor de VVD, ex-staatssecretaris, ex-minister en Hans Vollaard, politicoloog, verbonden aan de Universiteit Leiden.
Tot slot gaven Ketevan Tsikhelashvili, directeur Liberal Academy Tbilisi in Georgië, en Ivan Grnja, directeur Liberal South East European Network (LIBSEEN), een uiteenzetting over de steun die zij in hun regio ontvangen van liberale partijen en politici uit Europa.
Het seminar “ Een liberale visie op democratisering” in het Carlton Beach Hotel Scheveningen was georganiseerd in samenwerking met het Europese Liberale Forum (ELF) en Prometheus Liberaal Kenniscentrum (België) en werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement.
foto’s: Sebastiaan ter Burg, Utrecht