Mensenhandel afstraffen

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Monday, November 29 2010.

"Dit is een overwinning, eindelijk kan de moderne vorm van slavernij die mensenhandel heet stevig worden aangepakt. We kunnen vaststellen dat met succes en spoed de lidstaten en het Europees Parlement het eens zijn geworden over hoe mensenhandel te bestrijden," zegt een tevreden PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt.

Vandaag hebben de commissies van justitie en van vrouwenrechten in het Europees Parlement gezamenlijk ingestemd met het bereikte akkoord over nieuwe wetgeving, dat de samenwerking binnen de EU verbetert en versterkt om mensenhandel te bestrijden.

In de eerste plaats worden de straffen voor de misdadigers in alle lidstaten op elkaar afgestemd, zij riskeren minimaal 5 of 10 jaar gevangenis en al hun verdiensten ten gevolge van mensenhandel worden in beslag genomen.

Voor Bozkurt is het van het allergrootste belang dat er nu ook aandacht is voor de slachtoffers van mensenhandel, meestal vrouwen en jonge meisjes.

"Slachtoffers worden niet meer vervolgd en krijgen betere bescherming en assistentie, ze krijgen medische behandeling en juridische bijstand. Ook de hulpverleners die deze kwetsbare slachtoffers moeten opvangen, krijgen speciale training, want minderjarigen vragen om specifieke begeleiding", vindt Bozkurt.

Dankzij de inzet van de Sociaaldemocraten in het Europees Parlement zullen maatschappelijke organisaties, die deze slachtoffers opsporen en helpen, meer ondersteuning krijgen.

"Nationale voorlichtingscampagnes zijn noodzakelijk om de slachtoffers te kunnen bereiken" aldus Bozkurt, "Samenwerken met betrokken hulpverleners is daarom van essentieel belang".

De nieuwe wet legt de lidstaten op om maatregelen te nemen, zoals het aanstellen van een nationale rapporteur, die alle mogelijke gegevens over mensenhandel moet verzamelen. Die informatie geeft hij door aan de EU coördinator, die tweejaarlijks aan het Europees Parlement verslag zal uitbrengen. "Een permanente open dialoog tussen politie, justitie en belastingsdiensten van de lidstaten is van belang om de mensenhandel binnen de EU stevig aan te pakken. Om die reden heb ik ook aangedrongen om dit in de nieuwe wet op te nemen en alsook de samenwerking met Europol en Eurojust te versterken" besluit Bozkurt.