Verlof rond zwangerschap: EU-ministers kortzichtig in uitstellen beslissing

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, December 7 2010.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat de Europese ministers van Sociale Zaken kortzichtig handelen. Maandag stelden de ministers zich weinig constructief op over het voorstel van het Europees Parlement voor langer zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof. Cornelissen vreest dat de ministers het besluit zo lang mogelijk willen uitstellen. Een meerderheid van het Europarlement stemde vorige maand in met een voorstel van twintig weken zwangerschapsverlof en twee weken betaald vaderschapsverlof.

Moderne verlofwet stimuleert de economie

“Het is onverantwoord dat de Europese ministers dit voorstel op de lange baan lijken te schuiven om de kortzichtige reden dat het te duur zou zijn”, stelt Cornelissen. Investeren in een moderne verlofwet waarin een baan goed te combineren is met de zorg voor kinderen door moeders én vaders, komt de arbeidsparticipatie ten goede. “En dat stimuleert onze economie. Bovendien blokkeren de EU-regeringen door hun opstelling ook een betere bescherming tegen ontslag en discriminatie tijdens zwangerschap.”

Vertragingstactiek

Verschillende landen vragen om opnieuw onderzoek te doen naar de impact van het voorstel, voordat ze verder willen onderhandelen. Cornelissen ziet dit echter slechts als vertragingstactiek van de ministers: “Er is al verschillende keren uitgebreid onderzocht wat de impact is, maar de landen blijven zich blind staren op de kosten van langer verlof zonder de baten ervan serieus te nemen.” Uit onderzoek van het Europees Parlement blijkt dat de kosten van een verbeterd zwangerschapsverlof en een nieuw vaderschapsverlof al worden terugverdient als de arbeidsparticipatie met 1,04% stijgt.

Cornelissen vindt dat de Europese ministers snel om tafel moeten met het Europees Parlement om te voorkomen dat het dossier onnodig vertraging oploopt: “Deze richtlijn is broodnodig voor ouders, baby's én voor de Europese economie."