Lang studeren

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Friday, December 10 2010, 16:01.

Het kabinet Rutte wil langstudeerders aanpakken. Eén jaar vertraging ten opzichte van de nominale studieduur gaat je 3000 euro extra collegegeld kosten. Dat getuigt wel van lef met een minister van Economische Zaken in je gelederen die 11 jaar deed over het afronden van een studie geschiedenis. Ik was vanmiddag op de markt in Wageningen, waar de hard werkende student tussen de colleges door even kwam demonstreren

Een andere “nevenactiviteit” waar ik veel baat bij gehad heb was mijn betrokkenheid bij het Bouwkundig Adviesburo voor Buurtbewoners, een wetenschapswinkel van de TUE die bewonerscomitees bijstond met technisch advies op het gebied van renovatie, energiebesparing of bouwfysische problemen. In anderhalf jaar tijd heb ik samen met een aantal andere studenten tientallen onderzoeken gedaan: geluid- en vochtmetingen, onderzoeken naar de oorzaak van scheurvorming, renovatievoostellen gemaakt voor complex die gesloopt dreigen te worden. Je zou iedere student gunnen om zoveel maatschappelijke terugkoppeling te krijgen.

Het verhogen van het collegegeld is een stap terug in de tijd. Vroeger ging je studeren als je rijke ouders had, ook al was je dom. En je ging werken als je ouders arm waren, ook al was je slim. Op een gegeven moment hebben we geconcludeerd dat dit een verspilling was van menselijk talent en het hoger onderwijs toegankelijk gemaakt voor iedereen die een geschikte vooropleiding heeft. Dat heet vooruitgang. Wat er nu gebeurt is precies het omgekeerde. Daarom is het goed dat zoveel studenten zich verzetten tegen afbraak en achteruitgang.