Slachtoffers misdrijven krijgen bescherming in hele EU

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, December 14 2010.
Slachtoffers misdrijven krijgen bescherming in hele EU
Bron: Blog Thijs Berman

Vandaag stemde het Europees Parlement in met het voorstel om een Europees Beschermingsbevel in te voeren. Het Europees Parlement is er groot voorstander van om slachtoffers van misdrijven bescherming te bieden in alle EU-lidstaten. Hiermee zouden zij niet alleen bescherming krijgen in eigen land, maar ook als ze reizen of verhuizen naar een andere lidstaat.

Bescherming in alle EU-lidstaten

Als het beschermingsbevel in werking zou treden, betekent dit voor een Nederlandse vrouw die een stalker heeft met een straatverbod, dat zij zonder angst voor de stalker naar Spanje kan verhuizen. Na aanvraag van het Europese Beschermingsbevel zou de Spaanse overheid hetzelfde straatverbod namelijk erkennen en handhaven.

Het Europees Beschermingsbevel beperkt zich niet alleen tot vrouwen, maar is van toepassing op alle mensen die het slachtoffer zijn van een strafbaar feit. Dus ook zij die bedreigd worden op basis van hun seksualiteit, hun levenswijze of op basis van hun vrije meningsuiting, verdienen volgens het wetsvoorstel bescherming in alle EU-lidstaten.

PvdA steunt initiatief

"De PvdA heeft het initiatief voor een Europees Beschermingsbevel onmiddellijk gesteund", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "Iemands veiligheid mag niet ophouden bij de grens. Veiligheid is een belangrijk goed, zeker van de meest kwetsbaren."

Volgens de PvdA’er zullen er na invoering van het Europees Beschermingsbevel meer dan 100.000 bevelen worden uitgegeven. ‘’Dat zijn dus 100.000 vrouwen, mannen en kinderen, die dan bescherming kunnen krijgen waar dat nu niet het geval is", aldus Bozkurt.

Standpunt Nederlands kabinet onbegrijpelijk

De nieuwe Nederlandse regering is voorlopig tegen het invoeren van het Europees Beschermingsbevel. "Dat is onbegrijpelijk", zegt Bozkurt. "Het Europees Beschermingsbevel tast het Nederlandse rechtssysteem niet aan. Het vereist geen enkele wijziging. Nederland hoort de veiligheid en de vrijheid van haar burgers te verdedigen en te versterken."

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.