Nieuw wetsvoorstel voor één vergunning voor werk en verblijf

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, December 14 2010.

Het voorstel om één enkele procedure in te voeren voor het aanvragen van een gecombineerde verblijfs- en werkvergunning in de EU is vandaag door het Europees Parlement afgewezen. De nieuwe regeling wou de behandeling van legale immigranten in de EU makkelijker en eerlijker maken.

Echter, sommige groepen werknemers werden uitgesloten in het voorstel , zoals werknemers die binnen een bedrijf internationaal worden overgeplaatst. Het pakket aan rechten werd bovendien ingeperkt door te korten op huisvesting en op pensioenrechten.

Daarom hadden de Sociaaldemocraten in het Europees Parlement grote bezwaren tegen het voorstel, ze wilden een wetsvoorstel dat alle werknemers gelijk behandelt .

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Het wetsvoorstel begon de zagen aan de poten onder de stoel van werknemersrechten. Dat heeft het Europees Parlement kunnen tegenhouden. Het kan niet dat door een nieuwe wet twee soorten werknemers in de EU ontstaan, zij die volledige bescherming genieten en zij die daar volledig buiten vallen. Dat is niet het sociale Europa waar wij als Sociaaldemocraten voor strijden."

Het Europees Parlement vraagt om een nieuw wetsvoorstel.