Mensenhandel harder aanpakken

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, December 14 2010.

Mensenhandelaars die geen grens, geen mens en geen waardigheid respecteren, worden gestraft. Slachtoffers zullen beter worden opgevangen en geholpen", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, nadat het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd met nieuwe wetgeving om mensenhandel te bestrijden.

Strenge en uniforme straffen

"Omdat de EU-lidstaten tot nu toe erg verschillen in aanpak en straffen, hebben de mensenhandelaars vrij spel. Strenge regels zijn echt noodzakelijk om die schurken aan te pakken en deze moderne vorm van slavernij uit te roeien", aldus Bozkurt. Mensenhandelaars krijgen onder de nieuwe wetgeving in de hele EU dezelfde straffen opgelegd, zij riskeren 5 tot 10 jaar gevangenis en in beslagneming van al hun verdiensten.

"De nieuwe wet eist een permanente samenwerking tussen politie, justitie en belastingsdiensten van de lidstaten om de mensenhandel daadkrachtig te bestrijden. Ook Europol en Eurojust zullen daaraan meewerken", aldus Bozkurt.

Aandacht voor slachtoffers

Voor Bozkurt is het van het allergrootste belang dat er nu ook aandacht is voor de slachtoffers van mensenhandel, meestal vrouwen en jonge meisjes. "Slachtoffers krijgen voortaan betere bescherming, ze krijgen medische behandeling en juridische bijstand. Ook de hulpverleners die deze kwetsbare slachtoffers moeten opvangen, krijgen speciale training, want ze vragen om specifieke begeleiding", zegt Bozkurt. Dankzij de inzet van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement zullen maatschappelijke organisaties die deze slachtoffers opsporen en helpen meer ondersteuning krijgen. Bozkurt had hier al eerder voor gepleit.

De nieuwe wet legt de lidstaten op direct actie te ondernemen. "We denken aan nationale voorlichtingscampagnes om de slachtoffers te bereiken en uit hun isolement te halen", licht Bozkurt toe. Ook moeten de lidstaten alle mogelijke gegevens over mensenhandel verzamelen en doorgeven aan een speciale EU coördinator. Die zal tweejaarlijks aan het Europees Parlement verslag uitbrengen.