Pensioenen: ongelijkheid tussen vrouwen en mannen aanpakken

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, December 14 2010.

De Europese Commissie moet samen met de EU-landen het Europese debat over de toekomst van pensioenen aangrijpen om de laatste ongelijkheden tussen vrouwen en mannen in pensioenvoorzieningen op te heffen, vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. De commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement nam maandag een rapport aan over de pensioenvoorziening in Europa, waarin veel voorstellen van GroenLinks werden overgenomen.

Vergrijzing vraagt hervormingen

De vergrijzing noodzaakt de EU-landen om hun pensioenvoorzieningen te hervormen zodat ze houdbaar blijven op lange termijn. Ondertussen leven oudere vrouwen nog steeds vaker in armoede dan mannen. “Dat is grotendeels het gevolg van ouderwetse of discriminerende pensioenwetgeving in sommige landen”, vertelt Cornelissen. Vrouwen leven gemiddeld langer en onderbreken hun loopbaan vaker dan mannen vanwege zorgtaken, bijvoorbeeld voor hun kinderen. “Nieuwe plannen om de Europese pensioenen houdbaar en adequaat te maken, moeten ervoor zorgen dat dit er niet langer toe leidt dat vrouwen daardoor onvoldoende pensioen opbouwen”, aldus Cornelissen.

In februari, als ook andere parlementaire commissies zich hebben uitgesproken over de toekomst van pensioenen, zal het Europees Parlement als geheel een standpunt innemen over pensioenen.