Douwe Egberts koffie, faire koffie.

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, December 15 2010, 11:02.
Douwe Egberts koffie, faire koffie.
Bron: Blog Judith Sargentini

Afgelopen maand kondigden Douwe Egberts en Max Havelaar aan dat Douwe Egberts vanaf januari echte fair trade koffie gaat aanbieden, voor de zakelijke markt. Dat is heel goed nieuws. Al jaren voert Douwe Egberts namelijk rechtzaak na rechtzaak tegen Nederlandse gemeenten en provincies omdat het bedrijf het niet eerlijk vindt dat haar eigen dochteronderneming Utz Certified niet in de kantoortuinen van de overheid geschonken wordt.

Fair trade is ook smaakbeleving

Utz is geen slechte koffie, maar het is niet fair trade. En lokale overheden mogen volgens de Europese aanbestedingsregels op meer zaken selecteren dan alleen op prijs, bijvoorbeeld op arbeidsomstandigheden bij de pluk van koffiebonen. Douwe Egberts verloor rechtzaken tegen Groningen, Alkmaar en Den Helder... En nu loopt er nog een zaak tegen de provincie Noord-Holland. Die zaak is zelfs zo hoog opgelopen dat de Europese Commissie de Nederlandse overheid op het matje roept. Douwe Egberts vindt de uitlsuiting van haar koffie valse concurrentie. Ze vindt dat er op prijs en smaak gekozen moet worden. Maar fair trade is óók smaakbeleving.

Laat de overheden met rust

Keer op keer bleven Utz en Douwe Egberts beargumenteren dat hun koffie net zo fair, zoniet beter was dan fair trade. Ik ben het daar niet mee eens en het verbaasde mij dat Douwe Egberts met de niet slechte Utz-koffie zonodig de markt van de openbare aanbesteding moest hebben. Er zijn nog zoveel consumenten die oneerlijke koffie drinken, ga hen bekeren en laat de overheden die het juiste willen doen, met rust.

Douwe Egberts stapt over op echte fair trade

Het lijkt erop dat Douwe Egberts nu eieren voor zijn geld heeft gekozen en dat het met echte Max Havelaar-gecertificeerde koffie de concurrentie aangaat in plaats van met die slappen bak van Utz. Van harte gefeliciteerd, Douwe Egberts! En al hoor ik me als politicus niet te bemoeien met rechtzaken, misschien is het dan nu tijd om de zaak tegen Noord-Holland af te blazen om zo met een schone lei verse koffie te kunnen serveren, zonder wrange bijsmaak.