Nieuwe Gaza-oorlog?

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, December 24 2010, 13:08.

Twee jaar geleden brak de Gaza-oorlog uit en het lijkt alsof die geschiedenis zich gaat herhalen. Vanuit de Gazastrook worden raketten afgevuurd en Israël slaat terug. De speciale Amerikaanse gezant in het Midden-Oosten vindt sterke diplomatieke bemoeienis noodzakelijk om escalatie van de gewelddadigheden te voorkomen. Dat lijkt mij een juiste inschatting. Waarom kunnen de VS en de EU niet samen optrekken in een simpel eisenpakket? 1. Onmiddellijk staakt-het-vuren van beide zijden. 2. Opheffing van de blokkade van Gaza in ruil voor internationale steun bij het tegengaan van wapensmokkel. 3. Een Israëlische bouwstop in de bezette gebieden in ruil voor vrijlating gegijzelde Israëlische soldaat Galid Shalid. De combinatie van deze belangrijke kernpunten uit het conflict is willekeurig en zou onderhandelbaar moeten zijn. De EU en de VS moeten in ieder geval NIET achteroverleunen. Daarom heb ik vandaag de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Hebt u kennis genomen van oplaaiende spanningen met betrekking tot Gaza in de vorm van bombardementen op Gaza in antwoord op de beschietingen vanuit Gaza van Israëlische plaatsen? (1)
  • 2. 
    Deelt u de mening dat sterke diplomatieke bemoeienis noodzakelijk is om te voorkomen dat de gewelddadigheden escaleren? Bent u van mening dat dergelijke diplomatieke inspanningen met kracht worden ondernomen? Zo ja, waaraan denkt u dan?
  • 3. 
    Deelt u de opvatting van de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten dat sterke Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten noodzakelijk is om te voorkomen dat oorlog uitbreekt? (2) Indien neen, waarom niet? Zo ja, bent u van mening dat de Amerikaanse regering voldoende onderneemt in dat opzicht?
  • 4. 
    Is de Nederlandse regering bereid aan te dringen op krachtig diplomatiek ingrijpen teneinde te voorkomen dat de situatie met betrekking tot Gaza escaleert? Deelt u de mening dat de EU in het kader van het kwartet stappen moet ondernemen? Zo ja, welke stappen onderneemt u daartoe? Indien neen, waarom niet en wat stelt u dan voor?

Bronnen:

1 Volkskrant, 24 december 2010, “Israëlische legerchef vreest escalatie geweld” en Haaretz, 22 december 2010, “If Gaza events spin out of control, Israel will struggle against new weaponry” http://www.haaretz.com/print-edition/news/if-gaza-events-spin-out-of-control-israel-will-struggle-against-new-weaponry-1.331901.

2 Haaretz, 23 december 2010, “Mitchell: Lack of U.S. involvement in Mideast could lead to outbreak of violence”, zie http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/mitchell-lack-of-u-s-involvement-in-mideast-could-lead-to-outbreak-of-violence-1.332531