Trainen of vechten?

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, January 6 2011, 20:19.

Als we de bewust gelekte informatie over de nieuwe missie in Afghanistan mogen geloven dan besluit het kabinet binnenkort dat er 350 politiemensen en militairen naar het noorden van Afghanistan zullen gaan. Een deel van de militairen zal bestaan uit gevechtstroepen ter bescherming van de trainers. Op voorhand is daar al het volgende over te zeggen:

  • 1. 
    Die gevechtstroepen zullen als de nood aan de man komt ook een bijdrage moeten leveren aan gevechtsoperaties in de regio. Dat was bij eerdere zogenaamde ‘opbouwmissies’ ook zo.
  • 2. 
    Het noorden van Afghanistan is al lang geen rustig gebied meer. Het beschermen van de trainers zal dus zelf al neerkomen op vechten.
  • 3. 
    Een gecombineerde EU/NAVO-missie bestaat niet. De NAVO heeft een militaire commandostructuur, de EU niet, die werkt meer als de VN. Op de Balkan liep een ‘dubbele sleutel’ van NAVO en VN juist mis. De combinatie wordt nu alleen maar zo gekozen om liefhebbers van de EU (D66, GroenLinks en de PvdA) te paaien.

Nu al kunnen we dus zeggen dat hier opnieuw wordt gepoogd de Kamer en de kiezer zand in de ogen te strooien. Uit een peiling van Maurice de Hond vandaag bleek overigens 58% van de ondervraagden tegen een nieuwe missie en slechts 34% voor. De PvdA lijkt ook tegen de missie. Dat houdt in dat GroenLinks en/of D66 in hun eentje het verschil tussen ja of nee gaan uitmaken.