Goed boeren moet weer lonen - Main contents
Onderstaand interview verscheen vandaag in de PZC en op de website van onder meer BN/DeStem. De auteur van het artikel is: Jeffrey Kutterink.
Zeeland is de thuishaven voor Niels van den Berge. De nummer 12 op de kandidatenlijst voor GroenLinks woont dan wel in Den Haag, maar hij reist elk weekend naar Tholen.
Het is ook de plek waar zijn zeilboot ligt. “Ik vaar graag over de Oosterschelde.”
De boerenzoon was een jaar of drie oud toen hij naar Zeeland verhuisde. Van den Berge kwam op de middelbare school in Bergen op Zoom voor het eerst met politiek in aanraking. “Thuis lazen we de PZC en de Volkskrant en discussieerden er aan tafel over. Mijn mentor adviseerde me mee te doen met het nationaal jeugddebat. Al snel kwam ik er achter dat GroenLinks het best bij me past.”
Hij studeerde aan de Wageningen Universiteit, was twee jaar woordvoerder van jongerenorganisatie Dwars, beleidsmedewerker en later kandidaat voor het Europees Parlement. Nu is hij beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en voert een stevige campagne. Zo reed hij vorige week nog met een trekker door het land. “Deze verkiezingen gaan over de toekomst.”
Mocht Van den Berge in de Tweede Kamer komen, dan wil hij zich inspannen voor de landbouw. “Het is belangrijk dat we een gezonde landbouwsector behouden. Maar er moet wel het één en ander veranderen. De intensieve veehouderij is een enorme aanslag op het klimaat. Dieren hebben het daar verschrikkelijk. Dat moet duurzamer. Extensieve veehouderij moet - waar het kan - worden gecombineerd met nevenactiviteiten. Ik denk aan zorgboerderijen of boeren die stallen bedekken met zonnepanelen voor elektriciteitsproductie.”
De landbouw staat er niet goed voor, vindt Van den Berge. “De sector wordt gedomineerd door meer intensievere en vervuilende landbouw. Boeren worden vaak door de markt gedwongen om mee te doen aan verdere schaalvergroting. Wij willen dat boeren meer marktmacht en meer geld voor hun producten krijgen. In de tussenhandel blijft veel geld hangen.”
De vele miljarden aan Europese landbouwsubsidies moeten voortaan duurzaam worden ingezet, vindt Van den Berge. “Met de miljarden aan subsidies moeten boeren worden betaald voor prestaties op het gebied van milieu, dierenwelzijn en natuurbeheer. Goed boeren loont.”
Volgens Van den Berge zijn er verschillende manieren om goed te boeren. “Het ene bedrijf schakelt volledig over op biologisch, het andere doet wel aan gangbare veehouderij, maar vervangt het asbestdak op een stal door zonnepanelen. Direct overschakelen op biologisch zou mooi zijn, maar is niet makkelijk. Ik was onlangs in het noorden bij akkerbouwers die de maaiseizoenen van hun gewassen hebben aangepast op de broedseizoenen van vogels. Ze gaan later maaien waardoor weidevogels - zoals de grutto en leeuwerik - de kans krijgen om kleintjes mee het veld uit te nemen. Goed boeren kan dus.”