Europarlementariërs eisen opheldering over wegmoffelen fraude

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, January 12 2011.

Praktijk Rekenkamer EU 'schokkend'

Nederlandse europarlementariërs noemen het 'onacceptabel' dat de leden van de Europese Rekenkamer jarenlang fraude en onregelmatigheden met EU-geld wegmoffelden. Ook de druk die de Europese Commissie op de Rekenkamer uitoefende om de controlenormen te versoepelen, vinden de parlementariërs ongepast. Zij eisen opheldering van zowel de betrokken eurocommissarissen als de voorzitter van de Europese Rekenkamer. VVD-europarlementariër Van Baalen zei woensdag dat hij een parlementaire enquête wil naar mogelijke misstanden bij de Rekenkamer.

door Marc Peeperkorn

Parlementariërs van CDA, PvdA, D66, GroenLinks, PVV en SP willen eerst de verantwoordelijken op het matje roepen. 'Dit kan echt niet, het is schandelijk en schokkend. Het voedt het wantrouwen in de EU', aldus PvdA-europarlementariër Berman.

Volgens voormalig Rekenkamerlid Maarten Engwirda - hij stapte op 1 januari op - heerste er tot 2005 een 'cultuur van toedekken' bij de Rekenkamer. In een interview dinsdag met de Volkskrant vertelt hij hoe Rekenkamerleden eigen onderzoeken saboteerden om misstanden met EU-geld in hun land buiten de publiciteit te houden. Ook zette toenmalige Europees commissaris Kallas voor fraudebestrijding (nu Transport) in 2005 de Rekenkamer onder druk om minder streng te zijn.

De woordvoerder van Kallas ontkende woensdag dat de commissaris geprobeerd heeft de Rekenkamer de teugels te laten vieren. 'Daar heeft Kallas geen herinnering aan', aldus de woordvoerder. Wel zijn er destijds 'harde discussies geweest met leden van de Rekenkamer', maar dat heeft volgens de commissaris niets te maken met 'pressie uitoefenen'.

Mediaoffensief

Engwirda zegt graag naar het parlement te komen om zijn ervaringen bij de Rekenkamer - hij werkte er vijftien jaar - toe te lichten. Hij herhaalde nogmaals hoe Kallas met een mediaoffensief - 'we werden gebombardeerd met persberichten' - probeerde de Rekenkamer onderuit te halen. 'De commissaris zei dat wat wij beweerden op drijfzand gebaseerd was. We zouden veel te strikt zijn.'

Hij beklemtoont dat sinds 2005, en zeker na 2008, de werkwijze van de Rekenkamer sterk is verbeterd. 'De meeste jaren die ik er gewerkt heb waren slechte jaren, maar de laatste paar waren zonder meer goed', aldus Engwirda.

De Nederlandse europarlementariërs hechten veel waarde aan de kritiek van Engwirda die zij een 'gerespecteerd en kundig' controleur noemen. Engwirda werkte eerder voor de Nederlandse Rekenkamer, daarvoor was hij Kamerlid voor D66. Ook minister De Jager (Financiën) en de Tweede Kamer nemen de 'onthutsende' uitlatingen van Engwirda serieus.

GroenLinks-europarlementariër Eickhout vraagt zich af hoe bestendig de cultuuromslag is bij de Rekenkamer. Hij vindt het 'jammer' dat Engwirda nu pas met zijn kritiek naar buiten komt. 'Het had ons geholpen als we dit eerder hadden gehoord', aldus Eickhout.