Zorg aan omwonenden Moerdijk en hulpverleners voorop

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Friday, January 14 2011.

Bij de nasleep van de chemische brand in Moerdijk staat voor de PvdA de (medische) zorg voor hulpverleners, omwonenden, werknemers en andere betrokkenen voorop. Risico’s voor de volksgezondheid moeten worden weggenomen en klachten moeten worden behandeld; het kabinet moet zorgen dat hier capaciteit voor is. Daarnaast moeten de tekortkomingen in de communicatieplannen voor dit soort situaties worden opgelost en wil de PvdA dat er duidelijk wordt waarom de handhaving tekortschoot.

Gezondheid

Afgelopen donderdag vond in het Tweede Kamer het spoeddebat plaats over de aanpak van de ramp in Moerdijk. Een haperende informatievoorziening was helaas niet alles wat hierin werd besproken. Er blijkt een groot aantal hulpverleners en omwonenden te zijn dat inmiddels met medische klachten kampen. Voor de PvdA heeft de gezondheid van hulpverleners en omwonenden de hoogste prioriteit. Risico’s voor de volksgezondheid moeten worden weggenomen en klachten moeten worden behandeld. De PvdA verwacht van de minister van Volksgezondheid dat zij alles in het werk stelt om dit voor elkaar te krijgen. Er moet dan ook voldoende capaciteit zijn, of worden gecreëerd, om aan de te verwachten zorgvraag te kunnen voldoen.

Communicatie

De communicatie vanuit de overheid was gebrekkig en tegenstrijdig. Aan de ene kant werd gemeld dat er geen gevaar bestond, maar aan de andere kant zagen we bezoekende ministers die angstvallig in de bus bleven zitten. De website www.crisis.nl crashte door het vele bezoek ervan. Juist op het moment dat de vraag naar helderheid en eenduidigheid het grootst was, bleek de informatievoorziening gebrekkig en tegenstrijdig.

De tekortkomingen in de communicatie- en responsplannen voor dit soort situaties lijken structureel van aard. Onderzocht moet worden of dezelfde gaten zich ook voordoen bij de plannen van andere gemeenten in het land. De PvdA wil dat wordt onderzocht hoe deze problemen kunnen worden opgelost, opdat gemeenten en hulpdiensten beter zijn voorbereid bij volgende crises.

Handhaving

Tenslotte is het bedrijf inmiddels in staat van beschuldiging gesteld door het Openbaar Ministerie vanwege vermeende problemen omtrent de vergunningen. Op het gebied van handhaving een aantal zaken niet kloppen. Zo had het Openbaar Ministerie al eerder gedreigd met maatregelen tegen Chemie-Pack, maar is hier nooit op doorgepakt. Gelijktijdig zijn er op hetzelfde industriegebied nog twéé andere bedrijven waarvan bekend was dat zij zich niet altijd aan de regels hielden. Hier toont zich een tekortkoming in de handhaving aan. Dit is voor de PvdA niet acceptabel en wij vragen het kabinet dan ook om de onderste steen boven te halen in deze zaak.

Voortgang

Wij begrijpen dat het kabinet nog niet alle vragen kan beantwoorden over de toedracht van de brand en de nasleep ervan. Veel zal de komende weken en maanden moeten worden onderzocht. Echter, op het moment dat nieuwe zaken aan het licht komen of bij ons de overtuiging ontbreekt dat het kabinet echt orde op zaken brengt, zal de PvdA er niet voor terugdeinzen om het kabinet tot de orde te roepen.