Benut bestaande bouw beter - Main contents
De leegstand van gebouwen neemt alsmaar toe. Het aantal ongebruikte winkels steeg met 10% naar bijna 2 miljoen (van de 29 miljoen) vierkante meter. Bij kantoren is het nog erger; van de 47 miljoen vierkante meter kantooroppervlak in ons land staat 7 miljoen leeg, ofwel 1 op de 7 panden. Economisch is dit ongunstig vanwege de geldverspilling, sociaal is het slecht vanwege de dalende leefbaarheid.
Toch wordt er vrolijk doorgebouwd. Gemeenten verdienen geld aan gronduitgifte en wethouders houden van de allure van nieuwbouwprojecten. En projectontwikkelaars bouwen nu eenmaal graag. De kosten komen bij eigenaren terecht, maar veel banken en beleggers kiezen ervoor om hun leegstaande -dus verliesgevende- panden (bijna) niet af te waarderen. En zo is er dus geen rem op het bouwen voor leegstand.
Daarom heeft D66 een plan gemaakt. Om de verkeerde financiele prikkels en organisatorische weeffouten uit de bestaande situatie te halen.
Allereerst door de kosten van het bouwrijp maken van weidegrond (nutsvoorzieningen, infrastructuur) voortaan in de grondprijs te betrekken. En door te stoppen met het subsidieren van gemeenten bij gronduitgifte.
Ten tweede moeten provincies als regionale regisseurs gemeenten kunnen terugfluiten. Door op basis van een provinciale structuurvisie gemeentelijke plannen bij te stellen of af te keuren.
Tot slot moeten leegstaande gebouwen beter benut kunnen worden. Dit door bestemmingsplanner flexibeler te maken en het wijzigen ervan eenvoudiger.
Op die manier voorkomen we verdere luchtkastelen en wekken we spookkantoren en ontzielde winkelcentra weer tot leven.