Over de protesten tegen de muur

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Saturday, January 15 2011.

Wie geïnformeerd wil blijven over de vreedzame strijd tegen de illegale muur op de Westoever, met name door de mensen uit Bi’lin en Ni’lin, die ondersteund door Israëli’s en internationale activisten elke week op vrijdag een demonstratie houden, kan heel goed terecht bij de website van Joseph Dana, hier.

Op 1 januari 2011 overleed Jawaher Abu Rahmah aan het inademen van traangas toen ze naar de demonstratie stond te kijken. (Hier) Het tragische voor de familie is dat haar broer al eerder overleed toen hij frontaal geraakt werd door een schot met een traangaspatroon.

Het leger treedt elke vrijdag hard op. Traangas blijkt niet zo onschuldig als het klinkt, zeker niet wanneer het gaat om grote doses, of wanneer, zoals ook onlangs gebeurde, het traangas de huizen in wordt geschoten. Ook willen de soldaten nog wel eens direct op mensen schieten, wat ten minste een dode, een man met een hersenbeschadiging en een vrouw die er een oog aan verloor opleverde. Het zijn niet alleen de demonstranten die gevaar lopen, ook worden regelmatig razzia’s gehouden in de dorpen, en worden er mensen opgesloten, onder andere op idiote beschuldigingen dat ze in het bezit zijn van illegale wapens - als ze de hulzen van de traangasgranaten die op hen zijn afgeschoten hebben bewaard. Dat je aan traangas dood kunt gaan, vooral als dat verkeerd wordt gebruikt, is al bekend uit de eerste intifada, toen veertig mensen stierven. (Hier)

(Gewonde in Ni’lin, gisteren)

Het is vrijwel iedere vrijdag raak. Gisteren werd een demonstrant aan zijn hoofd geraakt door een traangascanister - tegen de militaire regels in dat je geen traangas direct op mensen af mag schieten. Maar zoals gewoonlijk zal er weer geen soldaat voor bestraft worden.