"EU jaagt patiënten de grens over"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, January 18 2011.

STRAATSBURG - “De EU jaagt patiënten de grens over.” Dat zegt Kartika Liotard (Verenigd Links) vandaag in een debat over nieuwe Europese regels voor zorgbehandelingen in het buitenland. Doktersbezoek over de grens wordt door de regels gestimuleerd. Volgens Liotard kan de richtlijn grote gevolgen hebben voor patiënten.

Liotard hekelt het feit dat de EU zorg ziet als een 'interne markt product'. "Zorg is geen commercieel, verhandelbaar goed, het is een basisbehoefte voor iedereen," zegt Liotard. "Ik verwelkom de punten van de nieuwe EU-richtlijn, die patiëntenrechten versterken. Helaas zijn dat er niet veel. Door de richtlijn ontstaat het gevaar dat zorgverzekeraars patiënten straks naar het buitenland sturen, omdat behandelingen daar goedkoper zijn. Maar patiënten hebben - zeker als ze ernstig ziek zijn - juist behoefte aan zorg in eigen regio; dichtbij familie en bij een dokter die Nederlands spreekt."

De Europarlementariër wijst erop dat het zorgaanbod in eigen land afneemt, als veel patiënten voor behandelingen naar het buitenland gaan. “Op termijn worden patiënten gedwongen om de grens over te gaan,” waarschuwt de Verenigd Linkse. “Als veel mensen gebruik maken van goedkopere behandelingen in het buitenland, is het aanbieden van bepaalde zorg in eigen land niet meer rendabel. Deze zorg zal dan verdwijnen.”

Tweedeling

Liotard voorziet verder een tweedeling tussen arm en rijk. “Patiënten uit rijke landen kunnen straks wél zorg in goedkopere landen opzoeken. Andersom wordt dit echter moeilijk: zorgkosten die hoger uitvallen dan in eigen land, worden niet gegarandeerd vergoed. Rijke landen zijn dan al snel te duur voor patiënten uit minder bedeelde landen, waar zorg vaak goedkoper is. Bovendien bestaat het gevaar dat in landen waar veel zorgtoeristen heenreizen de lokale zorg wordt verdrongen," zegt Liotard.

De Parlementariër wijst op recente berichten in de Belgische krant de Standaard over een tekort aan donororganen in België. "In België zijn tekorten ontstaan door ´zorgtoeristen´ die daar de grens over kwamen. Met als gevolg: langere wachtlijsten. Dit soort problemen gaan we door de nieuwe richtlijn op grotere schaal zien," zegt Liotard.

“De EU kan lidstaten beter de ruimte geven om zorg in eigen regio te verbeteren. In plaats daarvan trekt ze - over de rug van de patiënt - opnieuw meer macht naar zicht toe.”

Morgen stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de nieuwe richtlijn.