BN DeStem: PvdA en SP: drie boetes, dan café tijdelijk dicht

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, January 18 2011.

Door Floor Ligtvoet - Den Haag - Cafés die drie keer het rookverbod aan hun laars lappen, moeten tijdelijk worden gesloten.

Daarvoor pleiten de SP en PvdA. Morgen treffen de politieke partijen VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een debat over de versoepeling van het rookverbod. Schippers maakt een uitzondering voor cafés zonder personeel met een vloeroppervlakte minder dan 70 vierkante meter. Ze wil het huidige rookbeleid oprekken omdat ze tegen betutteling van de overheid is.

De oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA verwijten de minister echter dat ze haar oren laat hangen naar de tabaksindustrie. De minister heeft de controle veel te veel laten versloffen, is hun verwijt. Hierdoor wordt nu weer op grote schaal gerookt. Ook in de grotere cafés mét personeel. "Wij zijn tegen elke uitzondering op het rookverbod omdat het duidelijk tot handhavingsproblemen leidt", aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voerman. Het aantal kroegen met asbakken op de bar is sinds de zomer dan ook flink gestegen. In de laatste rapportage trof de Voedsel- en Warenautoriteit in 51 procent van de kroegen weer rokers aan. "De geest is uit de fles", vat Lea Bouwmeester van de PvdA samen. Die partij wil dat een algeheel rookverbod voor de hele horeca blijft gelden. De controle moet strenger, aldus Bouwmeester.

Bedrijven kunnen volgens haar in principe al worden gesloten bij drie overtredingen, "maar die straf wordt nu nooit opgelegd." De SP is vóór een uitzondering voor kleine horeca zonder personeel, maar dan moet de rest wél streng gecontroleerd worden. "De rooklobby mag nooit sterker worden dan de belangen van de volksgezondheid", meent Henk van Gerven (SP). "Elke dag overlijden vijfenvijftig mensen aan de gevolgen van roken. Het is een heel groot vraagstuk. Dat vraagt om een minister van Volksgezondheid, niet iemand die zich opstelt als verlengstuk van de tabaksindustrie."

Links