Duidelijkheid gewenst over inzet anti-hagelkanon

Source: A.J. (Ad) Koppejan i, published on Tuesday, January 18 2011.

Ter bescherming van de oogst zetten sommige fruittelers een anti-hagelkanon in. Nu mag deze alleen overdag gebruikt worden. Maar 's nachts kan het ook hagelen.

Samen met CDA-collega Ger Koopmans heb ik vragen gesteld aan de staatssecretarissen van I&M en EL&I over de inzet van een hagelkanon. Ter bescherming van de oogst zetten sommige fruittelers een anti-hagelkanon in.

  • 1. 
    Heeft u kennisgenomen van de onduidelijkheid bij gemeenten en fruittelers over het wettelijk kader voor het gebruik van anti-hagelkanonnen?

(Anti-hagelkanon mag weer knallen, Omroep Zeeland 20 augustus 2020; Verbaasde reacties op besluit anti-hagelkanon, PZC 13 november 2010)

  • 2. 
    Acht u het wenselijk dat het gebruik van anti-hagelkanonnen slechts overdag wordt toegestaan?
  • 3. 
    Kunt u een overzicht geven van de ontwikkelingen in jurisprudentie en regelgeving gerelateerd aan het gebruik van anti-hagelkanonnen?
  • 4. 
    Erkent u de problematiek waarmee fruittelers te maken hebben, nu onduidelijk is of en hoe zij hun oogst tegen hagelschade mogen beschermen? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Bent u bereid om het gebruik van anti-hagelkanonnen eenduidig te regelen, bijvoorbeeld in het Activiteitenbesluit? Zo nee, waarom niet?