Europese patiënt goed geholpen met akkoord grensoverschrijdende zorg. - Main contents
Elke Europese burger heeft het recht om medische zorg in het buitenland te gaan halen. Dat was al door het Europees Hof voor Justitie vastgelegd en wordt nu in een Europese Verordening aangevuld en verhelderd. Er worden heldere rechten en voorwaarden vastgelegd voor patiënten die een zorgbehandeling willen ondergaan in een andere EU-Lidstaat. Raad en Parlement hebben hierover een akkoord bereikt. CDA Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (Sociaal Beleid)vindt het een mooie stap vooruit voor de patiënt.
Ria Oomen-Ruijten (CDA): "De standpunten van de Raad van Ministers en het Europees Parlement lagen bij het begin van de onderhandelingen ver uiteen. De uiteindelijke tekst van het akkoord bevat nu veel van de door mij ingebrachte punten. Dit akkoord brengt zekerheid en duidelijkheid voor alle patiënten die gebruik willen maken van grensoverschrijdende zorg en dat is een mooie stap vooruit."
Oomen vindt het erg belangrijk dat het recht van elke burger om medische zorg in het buitenland te halen, dat al door het Europees Hof van Justitie werd onderkend, nu ook definitief in deze Europese Verordening, met rechtstreekse werking op de lidstaten, vastgelegd en verhelderd wordt.
Daarnaast voorziet de verordening ook in het uitwisselen van gegevens van artsen die sancties opgelegd hebben gekregen door het medisch tuchtcollege. "Een arts wiens bevoegdheden in Nederland zijn afgenomen kan nu elders in Europa ook niet meer ongecontroleerd aan de slag" zegt Ria Oomen.
Ook biedt de verordening meer en betere mogelijkheden voor samenwerking over de grenzen bijvoorbeeld voor wat betreft het delen van kennis. Ria Oomen-Ruijten: " Een goed voorbeeld hiervan is de topspecialisatie samenwerking tussen Maastricht-Aken-Luik. Dit levert veel voordelen op voor de patiënt; het verhoogt de toegankelijkheid van gespecialiseerde zorg en maakt het onderzoek goedkoper."
Lidstaten mogen een systeem van voorafgaande toestemming instellen maar met de nieuwe regelgeving wordt duidelijk vastgelegd op welke specifieke gronden de benodigde voorafgaande toestemming voor ziekenhuisopname en behandeling geweigerd mag worden. Ria Oomen: " Er mag geen ongerechtvaardigde belemmering van het vrij verkeer van patiënten ontstaan. Daarom is er een redelijke medisch verantwoorde termijn is vastgesteld waarbinnen een patiënt geholpen zou moeten kunnen worden en als dat niet kan in eigen land dan kan toestemming voor behandeling in het buitenland niet geweigerd worden."