Europarlement volgt GroenLinks: Servië moet meer doen voor opsporing Mladic

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, January 19 2011, 13:12.

Servië moet beter z'n best doen om de voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden, Mladic en Hadzic, af te leveren bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Zo niet, dan kan het land geen kandidaat-lid van de Europese Unie worden. Deze duidelijke waarschuwing gaf het Europees Parlement vandaag aan Belgrado, op voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.

Pas toetreden na samenwerking met Joegoslavië-tribunaal

Het Europees Parlement nam een amendement van Cornelissen aan, waarin staat dat Servië alleen de status van kandidaat-lidstaat kan krijgen en toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie kan beginnen als de aanklager van het Joegoslavië-tribunaal van oordeel is dat Servië volledig samenwerkt met het tribunaal. Uit de rapporten die de aanklager, Serge Brammertz, vorig jaar publiceerde, blijkt dat de Servische inspanningen om oud-generaal Mladic en oud-politicus Hadzic op te sporen tekortschieten. Mladic is aangeklaagd voor de genocide in Srebrenica.

“Tot nu toe hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de rapporten van Brammertz steeds terzijde geschoven”, constateert Cornelissen. “Steeds hadden zij andere redenen om Servië te belonen met een volgende stap richting toetreding. Het Europees Parlement maakt nu duidelijk dat er niet meer geschipperd mag worden. De ministers moeten zich baseren op het oordeel van Brammertz, wanneer zij - later dit jaar - besluiten of Servië de status van kandidaat-lidstaat krijgt.”

“Ik erken volmondig dat Servië de afgelopen jaren Europeser is geworden: democratischer, toleranter en meer bereid tot samenwerking met de buurlanden”, aldus Cornelissen. “Maar echte verzoening op de Balkan is niet mogelijk zonder gerechtigheid.”

Plenair debat

Cornelissen sprak eerder deze week in de plenaire zaal van het Europees Parlement over de toetreding van Servië en haar medewerking aan het Joegoslavië-tribunaal.

Video: