Loftrompet over Mark Rutte

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, January 19 2011.
Blog Hans van Baalen
Bron: Blog Hans van Baalen

Het was opmerkelijk hoe ontspannen de vele CDA- en VVD-politici rondliepen op de traditionele en altijd gezellige nieuwjaarsborrel van Russell Advocaten in het Cobramuseum te Amstelveen. Brede glimlachen sierden hun mond. Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, kwam met het antwoord op mijn vragende blik over haar glimlach: „Na het uur Buitenhof op zondag zo prima gedaan te hebben en interviewer Clairy Polak zo goed van repliek te hebben gediend, kan Mark alles aan. Wat is onze premier toch goed.”

En zo dachten vele honderden gasten er over. Zo ook Europarlementariër Hans van Baalen . „Met Rutte komen we er wel,” zei hij opgewekt. Volgens hem dient de regering nu met de oppositie zaken te doen. „De PvdA moet dan wel eerst veel leren. Kijk maar hoe de besluitvorming over de nieuwe politiemissie met ondersteuning van militairen naar Afghanistan gaat. Dat Job Cohen zonder debat nu al ’neen’ zegt, is raar. Bovendien is het leger er niet voor niks. Ook de PVV dient te beseffen dat met de nieuwe missie Afghanistan wordt opgebouwd en het moslimterrorisme wordt bestreden”, zei Van Baalen.

Hij werd daarin bijgevallen door Jaap de Hoop Scheffer , voormalig secretarisgeneraal van de Navo. Hij maakte zich zorgen over de vele interne documenten die via WikiLeaks momenteel worden geopenbaard. „De wereldrevolutie zal er niet door uitbreken, maar landen moeten vertrouwelijk met elkaar kunnen praten. Ik ben bang dat het onderlinge verkeer nu veel minder transparant wordt. Dat Julian Assange de Nederlandse documenten eerder heeft vrijgegeven vanwege de verkiezingen in ons land maakt hem nu een speler in een politiek proces. Dat is over de grens!”, sprak De Hoop Scheffer.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie was niet van de receptie te slaan. Hij bleef ondanks andere afspraken lang hangen. „Het kabinet Rutte zit precies 94 dagen. De onderlinge sfeer is uitstekend. Doemt er onverwacht een probleem op dan houden we snel een teleconferentie of sms’en we. De lijnen zijn kort”, meldde hij monter. Verhagen meende dat het CDA zo’n tien zetels kan halen voor de nieuwe Senaat.

Ook FME-werkgeversvoorzitter Jan Kamminga ging in op de bijna honderd dagen van het kabinet Rutte. „De wittebroodsweken zijn voorbij. Nu komt het erop aan. Een serieuze testcase worden de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de ambtenaren. Minister Piet - Hein Donner van Binnenlandse Zaken dient de ambtenaren echt op de nullijn te houden”, zei Kamminga.

Minister Piet-Hein Donner van Binnenlandse Zaken die zijn broer Jan Donner , president van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, tegenkwam, reageerde meteen op Kamminga’s woorden. „Er is geen geld. Dus we hoeven niet over een loonsverhoging te onderhandelen”, aldus de minister. Ondertussen vermaakten de vele gasten zich nippend aan glazen Moët & Chandon champagne. De advocaten Paul en Reinier Russell , respectievelijk honorair consuls van Luxemburg en Brazilië, vertelden me dat hun kantoor als exclusief Nederlandse partner lid is geworden van Primerus, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke en toonaangevende advocatenkantoren in ondernemingsrecht (160 kantoren in 23 landen met meer dan 2000 advocaten). Trots was Paul Russell, tevens CDA-senator, op het feit dat zijn kantoor in de Legal 500 lijst staat in Europa.

Onder de gasten waren onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende , de kunstenaars Jeroen Henneman en Jan Cremer , ondernemer/investeerder Nina Brink met Pieter Storms , Gasunie-bestuursvoorzitter Paul van Gelder , Shankar Narayanan , directeur Tata Benelux, Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet , de couturiers Frans Molenaar en Mart Visser , de architecten Cees en Diederik Dam , de burgemeesters Jan van Zanen (Amstelveen), Mieke Blankers - Kasbergen (Ouderkerk aan de Amstel) en Harry Groen (Noordwijk), locoburgemeester Jan - Willem Groot , de luchtvaartpioniers Martin Schröder en Peter Legro en Ronald de Waal , eigenaar WE International die in China winkels gaat openen. Maar ook grootgrutter Dirk van den Broek en Randstad-ondernemer Frits Goldschmeding . Zij gedachten niet alleen de net overleden Albert Heijn , maar ook Gerrit Jan Heijn.

Ook trof ik Hank Heijn, de weduwe van Gerrit Jan Heijn, in gesprek met Mario Bruna, honorair consul van Frankrijk. Zij vernam pas de volgende ochtend om zes uur ’s ochtends dat Albert Heijn op zijn landgoed Pudlestone Court was overleden. „Ik ga altijd vroeg naar bed en mijn kinderen wilden me de avond tevoren niet wakker maken. En dat was maar goed ook, want anders had ik absoluut niet kunnen slapen. Het raakte me heel erg en ik moest meteen aan Gerrit Jan denken. Ik heb veel gehuild. Ab’s vrouw Monique en ik waren erg getroffen over het optreden van bedrijvenauteur Jeroen Smit bij het tv-programma Pauw & Witteman. Hij beschreef precies hoe Ab en Gerrit Jan samenwerkten. Dat was heel troostrijk. ”