D66 pleit voor vrijlating politieke gevangenen Wit-Rusland

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, January 19 2011.

Gerben Jan Gerbrandy, vice voorzitter van Euronest, roept op tot sancties tegen Wit-Rusland.

Het Europees Parlement heeft de onregelmatigheden rondom de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland besproken.

"De toenaderingspoging van Europa richting Wit-Rusland heeft duidelijk niet gewerkt. De tijd van praten is voorbij. De EU kan nu niet anders dan sancties opleggen want de dictatuur van Loekasjenko is onacceptabel." Gerbrandy denkt bij sancties ondermeer aan het opleggen van reisbeperkingen aan machthebbers uit het regime. Verder roept Gerbrandy minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal op om tijdens de Raad van 31 januari in Brussel te pleiten voor onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen.

Nieuwe impuls Nabuurschapprogramma

Volgens het D66 Europarlementslid moet er tegelijkertijd een nieuwe impuls worden gegeven aan het Oostelijk Nabuurschapprogramma. "We moeten voorkomen dat de vijf andere partners uit de regio dezelfde kant op gaan als Wit-Rusland. We moeten ze juist laten zien dat het belangrijk is om samen te werken met de EU. Europa zelf is namelijk ook gebaat bij stabiele buren, bijvoorbeeld als het gaat om gasleveranties."

Missie van het EP nodig

De D66-er stelt daarnaast een onafhankelijke EP missie naar Wit-Rusland voor. "Met zo'n missie geven we steun aan de oppositie, media en NGO's en daarnaast kunnen we contacten leggen voor toekomstige samenwerking. De sancties moeten niet de bevolking raken maar uitsluitend het regime."