Anti-homowetgeving Litouwen onacceptabel

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, January 19 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen eist dat de Europese Unie onmiddellijk actie onderneemt tegen Litouwen vanwege haar nieuwe anti-homowetgeving, waarin het openbaar 'promoten' van homoseksuele geaardheid strafbaar wordt gesteld. Dinsdagavond tijdens het debat in het Europees Parlement drong Cornelissen er bij Eurocommissaris Viviane Reding (Jusititie en Mensenrechten) op aan om niet te wachten tot een Litouwse homoseksueel daadwerkelijk een straf opgelegd krijgt voor het 'promoten' van zijn of haar geaardheid, maar om nu actie te ondernemen.

Geen enkele discussie mogelijk

De Litouwse wetgeving schendt niet alleen het gelijkheidsbeginsel, maar ook de vrijheid van meningsuiting. De regels zijn daarnaast ook nog eens zo vaag opgesteld dat eigenlijk het openlijk uitkomen voor je geaardheid strafbaar wordt gesteld. Er kan geen enkele discussie bestaan over het wel of niet toestaan van wetten die indruisen tegen de waarden waarop de Europese Unie is gegrondvest, vindt Cornelissen.

Cornelissen: "Gelijkheid en het recht op vrijheid van meningsuiting zijn onvervreemdbare rechten voor alle burgers in de EU. De Litouwse regering is het daarmee eens, maar het Litouwse parlement wil deze wet koste wat kost doordrukken. Het principe dat de rechten van minderheden beschermd worden, ook tegen een dominante meerderheid in het parlement is de basis van een rechtstaat."

Nederlandse actie tegen Litouwse wet

Ook Europese lidstaten kunnen elkaar wijzen op het niet naleven van hun verplichtingen. In het uiterste geval kan er zelfs naar het Europees Hof van Justitie gestapt worden. Cornelissen hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen, maar dan moeten Europese lidstaten wel hun verantwoordelijkheid nemen en druk uitoefenen op Litouwen. Cornelissen roept de Nederlandse regering op hierin het voortouw te nemen: "In eigen land proberen we het oplaaiend geweld tegen homoseksuelen een halt toe te roepen, maar de Nederlandse regering is in dit geval muisstil. Nederland moet juist nu een krachtige boodschap afgeven aan Litouwen en zeggen dat dit onacceptabel is en dat de bescherming van kwetsbare groepen essentieel is."