Europees Parlement stemt voor 'zorg als product'

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, January 19 2011.

STRAATSBURG, 19 januari - "Vanaf vandaag is zorg in de EU officieel een 'commercieel goed' geworden," Dat is volgens Kartika Liotard (Verenigd Links) het gevolg van nieuwe Europese zorgregels. Het Europees Parlement stemde vandaag in Straatsburg met grote meerderheid voor de ‘Cross Border Healthcare’ richtlijn. De nieuwe regels stimuleren doktersbezoek over de grens.

"Ik ben voor alles wat de rechten van de patiënt ten goede komt. Maar juist in dit kader kunnen we veel narigheid verwachten, zegt Liotard . "Deze richtlijn gaat er vanuit dat zorg een verhandelbaar commercieel product is, in plaats van een basisbehoefte voor iedereen. Wie het meeste geld heeft, wordt het eerst geholpen: op de plek waar het zorgaanbod het grootst én het goedkoopste is. Zelfs de rapporteur van het Europees Parlement, Françoise Grossetête, erkent dat de richtlijn bedoeld is om concurrentie in de zorg te creëren."

Europa lijkt zorg over de grens als norm te zien in de nieuwe richtlijn," aldus de Europarlementariër. "Zorgverzekeraars zullen patiënten straks maar al te graag naar het buitenland sturen, als daar goedkopere behandelingsmogelijkheden zijn. Maar de meeste patiënten hebben juist behoefte aan zorg in eigen regio; dichtbij familie en bij een dokter die hun eigen taal spreekt. Zeker als ze ernstig ziek zijn."

De Europarlementariër voorziet een tweedeling tussen arm en rijk. “Patiënten uit rijke landen kunnen straks wél zorg in goedkopere landen opzoeken. Andersom wordt dit echter moeilijk: zorgkosten die hoger uitvallen dan in eigen land, worden niet automatisch vergoed. Rijke landen zijn dan al snel te duur voor patiënten uit minder bedeelde landen. Bovendien bestaat het gevaar dat lokale zorg in het gedrang komt door ‘zorgtoeristen’, zegt Liotard.

De Parlementariër wijst op recente berichten in de Belgische krant de Standaard over een tekort aan donororganen in België. "In België zijn tekorten ontstaan door ´zorgtoeristen´ die daar de grens over kwamen. Met als gevolg: langere wachtlijsten. Dit soort problemen gaan we door de nieuwe richtlijn op grotere schaal zien," zegt Liotard.

De Verenigd Linkse waarschuwt verder voor een verschraling van het zorgaanbod in eigen land. “Op termijn worden patiënten gedwongen om de grens over te gaan,” aldus Liotard. “Als veel mensen naar het buitenland gaan voor een goedkopere of snellere behandeling, is het aanbieden van bepaalde zorg in eigen land niet meer rendabel. Deze zorg zal daardoor verdwijnen. Behandeling in het buitenland is dan geen keuze meer, maar een must.”

“De EU kan lidstaten beter de ruimte geven om zorg in eigen regio te verbeteren. In plaats daarvan heeft ze - over de rug van de patiënt - opnieuw meer macht naar zich toegetrokken en de zorg op de markt gegooid.”

Verenigd Links stemde als enige fractie van het Europees Parlement tegen de Cross Border Healthcare richtlijn.