De Russen komen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, January 20 2011, 13:04.

Vannacht zijn twee Russische bommenwerpers het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied ingevlogen zonden hun identiteit bekend te maken. Onmiddellijk zijn er Nederlandse jachtvliegtuigen opgestegen om de Russen te onderscheppen en te begeleiden. Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt, eind vorig jaar gebeurde dit ook al. De minister van Defensie wil dat de Russische bommenwerpers zich vanwege vliegveiligheidsredenen melden bij het binnenvliegen maar daar hebben de Russen lak aan. Tijd om de Russische ambassadeur aan de tand te voelen. Ik heb daarom de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘F-16’s onderscheppen 2 Russische bommenwerpers boven Nederland’?
  • 2. 
    Bent u nog steeds van mening dat de Russische bommenwerpers zich vanwege vliegveiligheidsredenen zouden moeten melden bij het binnenvliegen van die delen van het internationale luchtruim waarbinnen luchtverkeersleiding wordt verzorgd?
  • 3. 
    Wat hebt u ondernomen sinds 19 oktober 2010 toen zich eenzelfde incident voordeed met twee Russische bommenwerpers om te bevorderen dat deze vluchten worden gemeld?
  • 4. 
    Bent u van plan de Russische ambassadeur te ontbieden en hem duidelijk te maken dat bedoelde vluchten vooraf moeten worden gemeld? Indien neen, waarom niet.?