Tata Steel Chess

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Thursday, January 20 2011, 14:31.

De jonge Russisch-Nederlandse hoop Anish Giri doet het fantastisch bij het Tata toernooi in Wijk aan Zee. Afgelopen weekend kon ik hem bewonderen toen ik meedeed met de parlementaire groep van het schaaktoernooi.

Die parlementaire groep bestond vooral uit oud-parlementariërs. Bij die krasse knarren zitten een paar sterke schakers, zoals de 99-jarige Johan van Hulst, Jan Nagel en Gerrit Valk. Hoewel ik al 37 jaar geleden gestopt ben met schaken in clubverband (ik speelde destijds voor ‘t Pionneke uit Roermond) ging het toernooi me redelijk goed af: winst tegen Faber en Blokland, remise tegen De Gaaij Fortman en verlies tegen mijn SP-collega Eric Smaling en Valk.

Johan van Hulst deed dit jaar voor het laatst mee

Het Hoogoventoernooi (zoals de meeste schakers het nog steeds noemen) is een Instituut onder de schaaktoernooien: het is het oudste, grootste en sterkste toernooi ter wereld. De sfeer onder de deelnemers is zeer gemoedelijk, al probeert iedereen natuurlijk zijn tegenstander aan het spit te rijgen. Ik kom er volgend jaar graag terug!