SWZ maakt woningbezit asbestvrij

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Thursday, January 20 2011, 16:32.

Woningcorporatie SWZ uit Zwolle gaat alle 5.850 woningen uit zijn bezit waarin asbest aanwezig is de komende 12 jaar preventief saneren. De totale kosten van het project bedragen €8 miljoen. Doet goed voorbeeld goed volgen?

Ik vind het besluit van SWZ zeer te prijzen. Allereerst vanwege de zorg voor de gezondheid van zijn huurders die hieruit blijkt. Jaarlijks overlijden meer dan 1.000 Nederlanders aan de gevolgen van asbestkanker. Dat zijn meer doden dan ten gevolge van verkeersongevallen.

Veel gebouweigenaren redeneren: als asbest hechtgebonden is of weggewerkt achter betimmering kan je het rustig laten zitten. Dat is kortzichtig, omdat vervolgens met grote regelmaat bij doe-het-zelf-werkzaamheden door de huurder en bij klein-onderhoud door de verhuurder geboord en gezaagd wordt in dat “ongevaarlijke asbest”. Waardoor vervolgens bewoners en onderhoudspersoneel worden blootgesteld aan grote risico’s.

Er is nog een reden waarom het besluit van SWZ verstandig is. Een preventieve saneringsactie is de goedkoopste manier om van de ellende af te komen.